A járvány miatt oda lett Orbánék egyik évek óta szajkózott csodafegyverének – egy időre

Kép forrása: Szigetváry Zsolt/MTI
Az Orbán-kormány minden alkalmat megragad arra, hogy kiemelje,

mennyivel többen dolgoznak ma Magyarországon, mint az előző kormányok alatt.

Most ennek tett be a koronavírus-járvány, és Orbánék egyelőre nem tudnak mit kezdeni a helyzettel.

A KSH ma kiadott adminisztratív adatai alapján áprilisban 200 ezerrel alacsonyabb volt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, mint egy évvel korábban, írja a portfolio.hu.

A koronavírus-járvány időszakában a vállalati szféra épített le, míg a költségvetés tartotta a létszámot. A KSH adatai szerint

az alkalmazásban állók létszáma csaknem 200 ezer fővel, 6,4%-kal csökkent áprilisiban az előző év azonos időszakához képest.

Márciusban és áprilisban összesen 172 ezer fős csökkenést mért a hivatal a foglalkoztatotti létszámban, így a hónap végén 2 millió 895 ezer fő volt alkalmazásban.

A portál szerint ez nagyon gyors leépítési hullámot jelez, a foglalkoztatottak száma 2018-as szintre süllyedt.

Mivel ezek csak a legalább öt főt foglalkoztató cégeknél, költségvetési intézményekben, nagyobb nonprofit szervezeteknél dolgozókat veszik számításba, ezért a mikrovállalkozások, maximum 4 főt foglalkoztató kisebb cégek nincsenek is benne. De ebben a körben is sokakat elbocsátottak, vagy leálltak a vállalkozások.

A 24.hu ezzel kapcsolatban arról ír, hogy azok közül, akik most elbocsátottak, sokan nagyon lassan jutottak álláskeresési járadékhoz, állami segítséghez.

A KSH napokban kiadott munkaerő-felmérése alapján májusban megérkezhetett a fordulat a magyar munkaerő-piacon, és nőtt a foglalkoztatás.

loading...