Angela Merkel meghúzta Orbánék előtt a vörös vonalat – egy váratlan interjúban jelentkezett a kancellár

Kép forrása: MTI

A német kancellár hat vezető európai lapnak adott interjút, amiben leszögezte:

számára ott ér véget a jogállam, ha az ellenzéknek nincs valós esélye arra, hogy hatalomra kerüljön.

A jövő szerdán kezdődő német soros elnökség alkalmából a Guardiannek, a Süddeutsche Zeitungnak, a Le Monde-nak, a spanyol La Vanguardiának, az olasz La Stampának és a lengyel Polytikának adott hosszú interjúban Merkel azt hangsúlyozta, hogy

jogok széles köre illeti meg az ellenzéki pártokat, kezdve onnan, hogy elegendő időt kapjanak álláspontjuk bemutatására a parlamentben, valamint a közmédiában, egészen odáig, hogy függetlenek legyenek a bíróságok és érvényesüljenek a demokratikus normák.

Merkel emlékeztetett, hogy a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor már a rendszerváltás idején is aktívan politizált. A német kancellár szerint

akkoriban a liberális demokratikus rend diadalmaskodott a szocializmus és a kommunizmus diktatúrája fölött.

Megjegyezte: a rendszerváltás után Európa nem számolt teljes mértékben azzal, milyen mély nyomokat hagyott hátra a 40 évig tartó diktatórikus rendszer a kontinens keleti felén. Ezeknek az országoknak csak kevés idő állt rendelkezésükre, hogy kialakítsák nemzeti identitásukat. Keleten csak később zajlottak le olyan folyamatok, amelyek Nyugaton már rég hozzátartoznak a mindennapi élethez.

Így az emberek most sok új tagállamban egyszerre lelkesek az EU iránt, illetve hangoztatják fenntartásaikat az integrációval szemben. Ezt meg kell érteni.

loading...