A volt tiszifőorvos keményen kiosztotta Müller Cecíliát a tesztek visszafogása miatt

Kép forrása: Botár Gergely/MTI

A koronavírus-szűrések alkalmazásáról kaptak iránymutatást csütörtökön a kórházi vezetők Müller Cecília országos tisztifőorvostól – írta meg a Népszava.

Azt írják: Müller Cecília a PCR-tesztek visszafogására ösztönözni az intézményvezetőket.

Müller a lap szerint egyebek mellett arra emlékeztetett az iránymutatásban, hogy a koronavírus-szűrésre csak akkor van szükség, ha a páciensnek vannak COVID-19 betegségre utaló tünetei. A szakma által az egészségügyi dolgozók megfertőződése szempontjából magas kockázatúnak ítélt beavatkozásoknál a teszt helyett pedig a védőruha viselése ajánlott.

A Népszava cikke szerint az országos tisztifőorvos megjegyezte azt is, hogy ha egy intézményből túl sok minta érkezne a laborokba,

az „felvetheti a járványgóc gyanúját és a Járványügyi Bevetési Egység bevonásának szükségességét”.

Így az esethalmozódások okának kiderítésére vizsgálatot is indít a tisztifőorvosi hivatal, a kutakodásba pedig bevonja a kórházparancsnokokat, valamint a kormányhivatalok népegészségügyi osztályait.

Ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy az intézmény nem a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend szerint kérte a szűréseket, úgy azok költségét a kórháznak kell állnia.

A Népszavának Falus Ferenc egykori tisztifőorvos úgy kommentálta a Müller Cecília legújabb iránymutatásáról szóló NNK-levelet, hogy az leginkább

Ionesco abszurd drámáira emlékeztet.

Falus hozzátette: mindez kicsit hajaz Trump minapi kijelentésre, amiről az amerikai elnök utólag meg is erősítette, hogy nem viccelt, amikor a tesztelések számának csökkentésére utasított, mondván:

ha több teszt van, akkor több beteg is lesz.

Szerinte itthon is ennek szellemében születhetett ez a fenyegető utasítás, pontosabban inkább katonai parancs, hogy ha sok a teszt, akkor annak költsége miatt a kórházakat büntetik.

loading...