Titkosszolgálati pszichológiai hadviselési akcióban való részvétel vádjával akarta bemocskolni a fideszes lap Krekó Pétert – ráfaragtak

Kép forrása: MTI

Krekó Péter, a Political Capital igazgatójáról három kormányközeli portál azt állította, hogy brit titkosszolgálati pszichológiai hadviselési akcióban vesz részt. A bíróság szerint ez nem igaz.

Krekó még tavaly márciusban perelte be a 888-at, a Figyelőt és az Origót, amikor egy Kiszelly Zoltán által írt cikket (amelyről később a nevét eltávolította a lap) közöltek, illetve annak valótlan állításait osztották meg, emlékeztet a hvg.hu.

A Political Capital közleménye szerint a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében megállapította, hogy a Figyelo.hu kiadója

megsértette Krekó Péter jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát,

amikor 2019. január elején megjelent „Kinek dolgozik Krekó Péter?” című cikkében valótlanul állította a felperesről, hogy brit titkosszolgálati pszichológiai hadviselési akcióban vesz részt.

A 888 és az Origo szintén lehozta a cikk állításait, ezért az ő kiadójukat is elmarasztalta a bíróság.

A bíróság arra kötelezte a kiadókat, hogy az említett cikkek címe felett tegyék közzé a bírósági ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, és tartsák ott minimum 30 napig, illetve a cikk elérhetőségéig. A bíróság az alpereseket sérelemdíj megfizetésére is kötelezte. 

A közlemény szerint Krekó Pétert az ügyben a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, Tóth Balázs képviselte.

A hvg emlékeztet:

az Origo júniusban két sajtópert is elbukott.

Június elején a Demokratikus Koalíció két politikusa nyert a portál ellen: László Imréről, Újbuda polgármesteréről hamisan állították (mint ahogy a TV2 és a Pesti Srácok is), hogy egy nőt zaklatott, Oláh Lajos országgyűlési képviselőről pedig, hogy köze volt a Szeviép-ügyhöz.

Egy másik ügyben úgy döntött a bíróság, hogy sérelemdíjat kell fizetniük azoknak a civil aktivistáknak, akik 2018 decemberében részt vettek a túlóratörvény elleni tüntetések előkészítésében, és a lap listázta őket egy cikkben.

Egy másik listázás miatt a Figyelőt meszelte el a bíróság még májusban: a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletben elmarasztalta a lapot, mert valótlanságokat állított Bene Márton kutatóról.

loading...