Kiderült, miért nem tudja megakadályozni Orbán az uniós pénzek jogállamisághoz kötését

Kép forrása: Attila Kisbenedek/AFP

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció Európai Parlamenti képviselője, az EP-alelnöke csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorát egy kis történelmi kitekintéssel kezdte.

A képviselő az Unió reformja kapcsán emlékeztetett: ekkora változásnak utoljára több mint 10 évvel ezelőtt futott neki az EU. Ennek lett a vége az Európai Közösséget létrehozó Lisszaboni szerződés, ami alapvetően megváltoztatta az Unió működését.

Ez a szerződés teszi például lehetővé azt, hogy bizonyos döntéseket többségi szavazással hozzanak meg, és

Orbán Viktor például ezért nem tudja majd blokkolni azt, hogy uniós pénzeket csak azok kaphassanak, akik a jogállamiság normáit betartják.

Dobrev szerint ha nem lett volna ez a nagy változás, akkor Orbán most azt csinálhatna, amit akarna, ezért gondolja úgy a DK-s képviselő, hogy ez EU változásai a mi életünkre is óriási hatással vannak.

Nagyon úgy tűnik, Orbánéknak nem lesz könnyű dolguk, hiszen ki ne támogatna – talán csak Orbánék szintén korrupt haverjai – egy olyan javaslatot, amely az uniós értékek betartásához, jogállamisági feltételekhez kötné a források kifizetését?

Ez nem feltétlenül jelentené azt, hogy a Fidesz miatt a magyar emberek is szívnának. Az ellenzék EP-képviselői éppen azért lobbiznak, hogy az önkormányzatok az Orbán-kormányt megkerülve, közvetlenül juthassanak uniós forráshoz.

Orbán a pácban: bejelentette az Európai Bizottság biztosa az új korszakot – vége az uniós pénzek szórásának

loading...