Amit az új ötödikes törikönyvekbe raktak, attól majdnem elhánytuk magunkat: hogy tehetik ezt?

Kép forrása: Szigetváry Zsolt/MTI

Határidőre elkészültek a módosított Nemzeti alaptantervnek megfelelő új tankönyvek – jelentette büszkén múlt szerdán Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

A könyvek online elérhetők, ami remek alkalmat teremt a böngészésükre. Akadnak is benne furcsa dolgok, amik nem feltétlenül nyerik el mindenki tetszését, sőt..

Az általános iskolában kimarad az őskor és Hammurapi törvénykönyve is, helyette viszont magyar őstörténetet tanulhatnak majd a diákok – erről beszélt Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke az ATV Híradónak.

Mint mondta: az új, elfogadott tankönyvek is csak részben felelnek meg a módosított alaptantervnek. Hangsúlyozta:

Egyes kérdések esetében, nem a tudományos konszenzus által elfogadott véleményből indul ki a tankönyv, hanem mintha egy megszépített múltat szeretnének ábrázolni. A magyarok ősei nem menekülhettek, az dehonesztáló lenne e szerint a gondolkodás szerint.

Az elnök hangsúlyozta,

“jó lenne a tényeket figyelembe venni”

Miklósi úgy véli, a tananyag módszertanilag néhol több évtizedes visszalépést jelent, a minőségen pedig a rohammunka tükröződik.

De ez még nem minden, van ennél furcsább dolog is

A 24.hu pár napja arról számbolt be, hogy az Orbán-kormány által indított Erzsébet-program is bekerült a történelemkönyvekbe. Maruzsa Zoltán szerint az új könyvekre a nemzeti elkötelezettség, a gyermekközpontúság és a 21. századi modernitás egyaránt jellemző.

Úgy tűnik, a Fidesznek az önfényezés jelenti mindezt:

A 24.hu ezt a tankönyv tartalmának böngészése közben szúrta ki.

Az alábbi részlet az új alaptantervhez készült, ötödikes történelem tankönyvből származik. Az Árpád-kori szenteket bemutató fejezetben Erzsébet is szóba kerül,

illusztrációként pedig a kormány szociális üdültetési programjának logója is feltűnik.

Az Erzsébet-programot 2012-ben indította el az Orbán-kormány. Az is jól tudható, hogy a program olykor meglehetősen fapados szolgáltatásain jól keresnek kormányközeli üzleti körök is:

Mészáros óriásit kaszált a rászorulókon is

loading...