Orbánék egyáltalán nem bíztak a védekezés hatékonyságában: kétszázszor annyi lélegeztetőgépet rendeltek

Kép forrása: Orbán Viktor/Facebook

Még a sokat látott köztévés riporter sem tud hirtelen mit kérdezni Menczer Tamás külügyi államtitkártól, amikor elhangzott, hogy

háromszáz milliárdot költött a kormány lélegeztetőgépekre.

Tegnap derült ki, hogy bár a lehető legrosszabb forgatókönyvre készülve Orbán Viktor 8000 darabos lélegeztetőgép kapacitást tartott szükségesnek, ehhez képest

a Külügyminisztérium több, mint 16 ezer darabot rendelt azért, hogy 10 ezer biztosan megérkezzen,

– írja a 444.

A járvány első hullámának a csúcsán egy időben 80-an voltak lélegeztetőn Magyarországon, az átlag inkább 60 volt.

Vagyis a kormány most 200-szorosan biztosította be magát kizárólag új eszközökkel, miközben 1500-2000 lélegeztetőgép már volt az országban.

A portál többször próbálta megtudni a külügytől, hogy összesen hány lélegeztetőgépet rendeltek Kínából, milyenek típusúakat és mennyiért, de eddig nem érkezett válasz.

Menczer Tamás a köztévében azzal indokolta a túlrendelést, hogy óriási volt a verseny a lélegeztetőgépekért, és nem volt biztos, hogy amit megrendelnek, az meg is érkezik. Ezek szerint a túlrendelést nem sikerült lefújni.

A brutális, 300 milliárdos összegről Menczer azt mondta:

a szükséges anyagi forrás rendelkezésre állt, hiszen „emberélet nem múlhat pénzen”. 

Hogy mi lesz a túlrendelt eszközökkel, arra Menczer azt közölte: a beérkezett gépek közül azokat, amelyekre itthon nincs szükség, értékesíteni fogjuk, már vannak is érdeklődők Afrikából és Ázsiából.

loading...