Müller Cecília: ha nem vagyunk betegek, a maszk viselése még káros is lehet

Kép forrása: Soós Lajos/MTI

Jelenleg a járvány a hivatalos tájékoztatás szerint is a vége felé közeleg. A szabály, miszerint maszk viselése nélkül nem mehetünk be üzletekbe, érvényben maradt. Ezt vagy betartják a vásárlók vagy nem, de már a nagyobb bevásárlóközpontokban is észlelhető, hogy ha valaki el is takarja az arcát, odabent lehúzza azt.

Müller Cecília egy fordított dimenzióban él, ugyanis 2020. március 26-án, amikor még a koronavírus tombolt, így nyilatkozott a maszkviselésről a 24.hu írása alapján:

“Müller azt mondja, minden más esetben elég, ha a beteg viseli a maszkot, mert cseppfertőzéssel terjed a vírus.

Elképzelhetőnek tart más szituációkat, amikor hasznos lehet a maszk hordása, ilyen az otthoni betegápolás. És szerinte, ha valakinek a szájmaszk biztonságérzetet nyújt, az hordja, de önmagában ez nem elégséges a biztonságunkhoz, mert a maszk viselése nem fogja megállítani a járvány terjedését. Szerinte egy olyan szájmaszk viselése, ami a védettség hamis illúzióját kelti, még káros is. Azért is, mert ezek a maszkok nem zártak (egyébként a sebészi maszkok sem), és ha kényelmetlenek, az ember folyamatosan az arcához nyúl, ami árthat.”

Igaz, hogy a veszélyhelyzet lejártával a rémhírterjesztés szigorúbb szankcionálását nem törölték el, mégis megkockáztatjuk megkérdezni a “nemzet nagymamáját”, hogy nem káros-e a maszkviselés most, amikor:

  • egymás maszkját használják a vásárlók , ha épp nincs kéznél más
  • a legtöbben a zsebükben hordják, – bár ezt csak a saját tapasztalataink alapján írjuk – a maszk rendeltetésszerű viselését senki nem gyakorolja, hozzányúl, kényszerből veszi fel.

Az országos tisztifőorvos ezek szerint letudta a feladatát azzal, hogy reggelente megválaszolta a kormánypárti lapok kérdéseit, most pedig kipiheni magát, de arról megfeledkezett, hogy a maszkviselés szabályát érvényben hagyta, holott a nagy szakmaiságával annak idején károsnak vélte azt.

Ki hisz ezek után Müller Cecíliának?

loading...