Szégyenlistára kerültünk, Orbán hazudhat bármit, ezt mindenki látni fogja nemzetközi szinten is

Kép forrása: parlament.hu

Csak két ország életszínvonala alacsonyabb a miénknél. Magyarországot már nemcsak az osztrákok, de a románok is alaposan lehagyják, írja a hvg.hu az Eurostat most közölt adatai alapján.

Az uniós átlag alig több mint kétharmada, 67 százaléka volt 2019-ben a magyarországi egy főre jutó tényleges fogyasztás (AIC) az Eurostat most közölt adatai szerint.

Ez az uniós országok között a harmadik legrosszabb érték, csupán Bulgária (59%) és Horvátország (66%) került a tavalyi adatok alapján Magyarország mögé.

Az AIC a háztartások jólétét, vagyis az életszínvonalat méri a helyi vásárlóerővel korrigálva. A leggazdagabbak e szerint a luxemburgiak, ahol az átlag 135 százalékát mérték, miközben a GDP az átlagos 261 százaléka. A Magyarország szemében sokszor mintának tekintett Ausztria ezen a listán a harmadik (118%), épp elmaradva a németektől (123%).

Magyarországot szomszédai is alaposan lehagyták:

a szlovák életszínvonal 73 százaléka az EU-átlagnak, a románoké pedig már alaposan elhúzott: amíg öt éve még 58 százalékos volt, 2019-ben már 79. Hazánk 2015-ben az átlag 63 százalékánál tartott, innen sikerült elérni tavalyra a 67 százalékot.

A felmérés kitér az egy főre jutó, vásárlóerővel korrigált nemzeti össztermékre is: ezen a listán Magyarország valamivel előrébb van, de itt is csak öten vannak mögöttünk.

loading...