Kiderült: hatszor drágább lehet a tűzijáték, mint az elmúlt években – ünnepelni kell népünk hősét

Kép forrása: MTI

Hatszor annyi pénzt költhet a kormány az ünnepi tűzijátékra, mint az elmúlt években. Felmerül a kérdés: vajon Szent Istvánt ünnepeljük ezzel, vagy a másik “hősünknek,” Orbánnak jár a tűzijáték? 

Azt eddig is tudni lehetett, hogy az idei tűzijátékot grandiózusra tervezik, az áráról azonban eddig nem voltak pontos információk. Most a 24.hu szúrta ki az Elektronikus Közbeszerzési  Rendszerbe feltöltött dokumentumokban található szerződéstervezetben, hogy a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) nettó 1,3 milliárd forintos becsült árral számolt.

A megbízást hirdetmény nélküli eljárásban pályáztatták meg, a meghívott cégek nevei ismerősek lehetnek az elmúlt évek közbeszerzéseiből. Nyilván nem ellenzéki kötődésű vállalatokról van szó.

A tűzijáték ára egyébként a többszöröse lesz a korábbiaknak. Az elmúlt években 210-220 millió forint körüli összegből hozták ki.

Az idei augusztus 20-i ünnepségek eddig sem voltak olcsók:

a kormány 6,57 milliárd forintból hozná ki a háromnapos Szent István-fesztiválnak elnevezett rendezvénysorozatot.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy a háromnapos ünnepségsorozatra többet akar elkölteni a kormány, mint amennyit a Lánchíd felújítására szánnak. Karácsony kiemelte, hogy a Lánchídról szóló mérnöki jelentés szerint a híd állapotának változásához, a híd bevonatának állagromlásához, a rozsdásodáshoz jelentős mértékben hozzájárultak az augusztus 20-i tűzijátékok.

Orbán az elmúlt években mindig a képzelt harcát vívta. Lehetséges, hogy most akarja megélni ennek a beteg csatának a diadalát a miniszterelnök?

loading...