Szívhatja a fogát a Fidesz-kormány: az Európai Bíróság regulázta meg őket

Kép forrása: Koszticsák Szilárd/MTI

Döntött az Európai Bíróság: őrizetbe vételnek minősül, hogy embereket nem engednek ki a tranzitzónából. Azonnal szabadon kell engedni őket – írja a hvg.hu.

Az EU bíróságának döntése értelmében, ha valakit érvényes ok nélkül vettek őrizetbe, az eljáró bíróságnak el kell rendelnie a haladéktalan szabadon bocsátásukat.

A magyar állam jogellenesen tart őrizetben két iráni, illetve két afgán menedékkérőt a röszkei tranzitzónában

– mondta ki a Bíróság.

A két iráni és a két afgán állampolgár 2018 végén és 2019 elején menedékkérelmet nyújtott be a magyar hatóságokhoz. A hatóságok a szerb–magyar határ melletti röszkei tranzitzónát jelölték ki részükre szálláshelyként, ők azóta is ott tartózkodnak.

A magyar hatóság a négy ember kitoloncolását Iránba, illetve Afganisztánba rendelte el.

Az uniós bírósághoz akkor fordultak a sértettek, amikor egyértelművé vált, hogy Orbánék rendszerére semmiben nem számíthatnak azon kívül, hogy politikai haszonszerzésre használják őket.

Orbánnál nem ér semmit az egyén, csak és kizárólag a hatalom számít.

Az ügyben Priit Pikamäe főtanácsnok folytatott le vizsgálatot, és arra jutott, hogy

az elszigetelt helyzetben lévő menedékkérők mozgásszabadságának olyan magas fokú korlátozása valósul meg, amely ezt a helyzetet a röszkei tranzitzóna szektorában végrehajtott őrizetté teszi.

A menedékkérők őrizetéről szóló jogi szabályozást nem tartották tiszteletben a magyar hatóságok, ezért a menedékkérők őrizetét jogellenesnek kell minősíteni. Az uniós jog ugyanis legfeljebb 28 napos őrizetet enged.

Mennyit lesznek még a menekültek és mennyit lesznek még a rémhírterjesztők őrizetben? Vagy azok, akik szúrják a kormány szemét? Annyit, amennyit nem szégyell ez az átkos rendszer, és vele az élén Orbán Viktor.

loading...