Brüsszel gyorsan lecsapott: már vizsgálják is a magyar kormány korlátozó rendeletét

Kép forrása: Máthé Zoltán/MTI

A kormány egy rendelettel elintézte, hogy a közérdekű adatkérelem válaszadásának határideje megváltozzon: az eddigi 15 napról 45 napra, és szóban nem lehet előterjeszteni a kérelmet.

Ez azt jelenti, hogy

egy sor olyan joggal nem élhetnek május elejétől a magyar állampolgárok, amelyek az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, illetve az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló magyar törvény alapján megilletik őket.

A kormányrendelet szerint az e „jogok gyakorlása érdekében benyújtott kérelmek alapján teendő minden intézkedést a veszélyhelyzet megszűnéséig fel kell függeszteni. Ezen intézkedésekre irányadó határidők kezdő napja a veszélyhelyzet megszűnésének napját követő nap”. Ez a már folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik.

Népszava azt írja, hogy Brüsszel vizsgálja a kérdéses kormányrendelet és az adatvédelmi korlátozást.

Jelenleg az Európai Adatvédelmi Testület (EAT) elemzi, hogy a jogszabály megfelel-e az uniós jognak. Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyekért felelős tagja  lap kérdésére közölte, az EAT-tal együtt vizsgálják a kormányrendeletet. Csak azt követően fognak határozni a következő lépésekről:

“Egyelőre korai jósolni, lehet, hogy bizonyos változtatásokat fogunk kérni a magyar kormánytól, lehet, hogy kötelezettségszegési eljárást indítunk vagy egészen más döntést hozunk”

Az EAT már kétszer meghallgatta a magyar adatvédelmi hatóságot a rendelet hatályáról, a keddi második alkalommal a magyar hatóság arról számolt be, hogy figyelmeztette a kormányt: csak szükséges, arányos és időhatárhoz kötött korlátozásokat vezethet be, amelyekről tájékoztatnia kell minden érintettet.

A meghallgatások után az EAT úgy döntött, hogy további tárgyalásokra van szükség, és egy szakértői munkacsoportra bízta annak feltárását, hogy a szigorítások összhangban állnak-e az EU általános adatvédelmi rendeletének az előírásaival.

loading...