63 EP-képviselő szorította falhoz Varga Juditot és Gulyás Gergelyt

Kép forrása: Máthé Zoltán/MTI

63 európai parlamenti képviselő írt nyílt levelet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek és Varga Judit igazságügyi miniszternek, amiben azt kérik, hogy vonja vissza a magyar kormány a nemváltoztatás lehetőségét eltörlő törvényjavaslatot – írja a hvg.hu.

Az erről is szóló salátatörvényt Semjén Zsolt nyújtotta be március végén. A javaslat 33. cikke úgy módosítaná az anyakönyvi eljárásról szóló törvényt, hogy a jövőben a születéskor rögzített, megváltoztathatatlan “születési nem” váltaná fel a személyazonosító nyilvántartásban szereplő nemet.

A hvg.hu megjegyzi, hogy a név- és nemváltoztatási kérelmek elbírálását minden esetre már tavaly felfüggesztette a Fidesz–KDNP.

Az EP-képviselők a levélben azt írják, hogy

a törvényes nemi elismerési eljárás alapvető fontosságú a transznemű és interszexuális emberek védelme érdekében,

és ennek megtagadása további hátrányos megkülönböztetéshez vezet.

Ez pedig szembemegy az európai emberi jogi normákkal. Felhívják a figyelmet arra is, hogy személyazonosító irataik bemutatásakor az érintetteknek így fel kell fedniük a többségtől való eltérésüket, ami miatt még több zaklatás és támadás elszenvedőivé válhatnak.

A levél szerint a magyar kormány ezzel felrúgja az Emberi Jogok Európai Bíróságának több, precedens értékű döntését, valamint az Európai Parlament és az Európai Bizottság korábbi javaslataival és iránymutatásaival is szembefordul. Az aláírók kiemelik:

2018-ban még a magyar Alkotmánybíróság is kimondta, hogy alapvető jog a transznemű emberek nemének jogi elismerése.

loading...