Török Gábor: Orbán csapdát állított, nem lennék meglepve, ha előrehozott választások felé vinnék az országot

Kép forrása: Koszticsák Szilárd/MTI

Török Gábor politológus Skype-on adott interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorának szerda este, amiről a 444.hu is beszámolt.

Török elmondta, hogy szerinte az ellenzék belesétált Orbán csapdájába:

A törvényt direkt úgy szövegezték meg – például ezért nem határozza meg a rendkívüli jogrend időkorlátját –, hogy az ellenzék ne szavazhassa meg, és a kormánypártok elmondhassák, hogy az ellenzék miatt nem volt olyan sikeres a válságkezelés.

„A választók elvárásával ellentétben a rendkívüli helyzetek nem semmisítik meg a politikai logikát, csak ennek elrejtésére ösztönzik a politikusokat”

– fejtegette a politológus. Ilyen helyzetben is azt figyeli minden valamire való politikus, hogy hogyan kerülhet közelebb a politikai céljaihoz. És a legfontosabb politkai cél mindig a következő választási győzelem.

Orbánék nem arra gondoltak, hogy itt az idő bevezetni a diktatúrát. Inkább arra gondoltak, hogy itt az alkalom átgondolni, hogy mi lesz a 2022-es választási esélyekkel. Minden, ami most történik, az 2022-ről is szól

– fogalmazott Török Gábor.

Orbán számára hamar világossá vált, hogy a válságnak ebben a korai szakaszában van esélye arra, hogy politikai előnyt szerezzen. Tudja, hogy nagyon mély, brutális gazdasági válság előtt áll az ország, és egy ilyen nagy visszaesés közben vagy után nagyon nehéz lesz visszaszereznie a népszerűségét.

„Ha ez a járványveszély viszonylag hamar, 3-6 hónapon belül véget érne, én azon sem lennék meglepve, hogy ha ezután a kormány már azon gondolkodna, hogy nem fogja tudni kihúzni a 2022-es választásokig a népszerűségének megtartásával, és mondjuk egy sikeres válságkezelés után előrehozott választások irányába vinné az országot” 

– vázolta fel a lehetséges forgatókönyvet Török Gábor.

loading...