Nagy csapás a családoknak: a Magyar Nemzeti Bank elemzői szerint idén elszállhatnak az élelmiszerárak

Kép forrása: Czeglédi Zsolt/MTI

Az Magyar Nemzeti Bank elemzői nem számolnak egyelőre érdemi kormányzati gazdaságélénkítő csomaggal – írja a Népszava.

Az MNB most nyilvánosságra hozott prognózisából az derült ki, hogy az élelmiszerárak az idén átlagosan 7,4 százalékkal drágulnak, ezen belül a nyers élelmiszerek átlagosan 9,4 százalékkal kerülnek majd többe, mint tavaly.

Ez csak az átlag, ami azt jelenti, hogy lesznek termékek, amelyek akár 20 százalékkal drágulnak, miközben mások ára nem változik. A jegybank szerint a dohánytermékek és alkoholok 5,7, a szolgáltatások pedig 4,2 százalékkal drágulnak.

A Népszava úgy fogalmaz, hogy a központi bank meglehetősen ezoterikus növekedési prognózist hozott nyilvánosságra: a Matolcsy György által elnökölt MNB elemzői szerint idén a koronavírus-járvány dacára 2-3 százalékkal is nőhet a gazdaság, igaz ehhez egy gyors lefolyású járványra lenne szükség, amire kicsi az esély.

Az MNB elemzői egyelőre nem számolnak érdemi kormányzati gazdaságélénkítéssel sem. Legalábbis erre utal, hogy az államháztartás hiányát a GDP egy százalékára várják, ami 400-500 milliárd forint, miközben gazdaságélénkítésre több ezer milliárdot kellene elkölteni.

loading...