Ilyen nincs: Orbán visszaszólt a magyar demokráciáért aggódó Európa Tanács főtitkárának

Kép forrása: Koszticsák Szilárd/MTI

Orbán Viktor az Európa Tanács főtitkárának címzett válaszlevelében azt írta:

Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától.

A magyar miniszterelnök arra kérte a főtitkárt, hogy legyen szíves tanulmányozni az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat pontos szövegét, valamint vizsgálja meg más államok hasonló jogi gyakorlatát is – mondta a miniszterelnök sajtófőnöke.

Marija Pejcinovic Burić arra hívta fel a kedden küldött levelében a magyar kormányfő figyelmét, hogy a koronavírus-járvány okozta különleges helyzetben hozott tagállami intézkedéseknek is meg kell felelniük az ország alkotmányának, a nemzetközi normáknak, és tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus alapelveket.

A kormány ahhoz kért határozatlan időre felhatalmazást, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzet megszűnéséig rendeletekkel irányíthassa az országot, egyes törvények alkalmazását felfüggessze, törvényi rendelkezésektől eltérjen, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhasson.

A hétfői szavazáson nem lett meg a 4/5-ös parlamenti többség a törvényjavaslat sürgős, kivételes eljárásban történő tárgyalásához és keddi elfogadásához, mert az ellenzéki frakciók nemmel szavaztak.

Ismert közéleti személyiségek pedig az ahang.hu-n petíciót indítottak a törvény elfogadása ellen. Ők úgy fogalmaznak, hogy:

Minden magyar demokratának tiltakoznia kell a jogszabály jelen formájában való elfogadása ellen, mert ez visszafordíthatatlan következményekkel járna a magyar demokráciára és jogállamra nézve.

A petíciót már több mint 92 ezer ember írta alá. Ezen a linken önök is megtehetik.

loading...