Müller Cecília: van olyan otthon az országban, ahová beköltözött a személyzet, ezzel óvva az ott lakókat a vírustól

Kép forrása: Magyarország Kormány/YouTube

Müller Cecília elmondta, 226-ra emelkedett azok száma, akik fertőzött személyként azonosítottak. 10-re emelkedett az elhunytak száma, valamennyi esetben krónikus betegsége is volt az elhunytnak, így a koronavírus rárakódott a meglévő alapbetegségre.

A tisztifőorvos emlékeztetett, sok idős ember nem otthon van, hanem otthonokban. Korábban több intézkedést hoztak már az ő védelmükben is, ilyen  például a látogatási tilalmat. Az otthonokban különösen figyelniük kell arra, hogy a lakók a biztonságos távolságot megtartsák, ne csoportosuljanak az intézményeken belül se.

A kertbe, a szabad levegőre ki kell menni, a fekvő betegeknél pedig gyakran kell szellőztetni, mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília figyelmeztetett arra, hogy a mentális egészségünkkel is foglalkozzunk. Arra kérte az embereket, hogy engedjük el a fantáziánkat, tartsuk a szeretteinkkel a kapcsolatot telefonon, vagy akik ügyesebbek a modern informatikai rendszerek használatában, Skype-oljanak is.

Tájékoztatója végén köszönetet mondott az időseknek, akik tűrik ezt az állapotot, illetve azoknak, akik gondozzák az idős embereket. Kiemelte:

Van olyan hely, ahol az ápoló személyzet beköltözött az otthonba, hogy még véletlenül se vigyék be a vírust kintről.

loading...