Medián: a közhangulat egyértelműen a határidő nélküli rendkívüli felhatalmazás ellen van

Kép forrása: Kovács Tamás/MTI

A péntek este benyújtott törvényjavaslatról indított online szavazást a Facebookon a Medián, az eredmény szerint a nagy többség szerint kell valamilyen határidőt szabni.

A kormány határidő nélkül hosszabbítaná meg a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet, amely ebben az időszakban rendelettel irányíthat, írhat felül törvényeket.

A pénteken benyújtott törvényjavaslatot a hvg.hu úgy foglalja össze, hogy annak értelmében

  • a parlamentet nem kell összehívni,
  •  az önkormányzati testületeket nem lehet felolszlatni, időközi választást, népszavazást nem lehet tartani,
  • a járványügyi intézkedések akadályozásáért börtön járna, a rémhírterjesztést szigorúbban büntetnék.

A törvényjavaslatról már kedden szavazna a kormány, de ehhez az ellenzék hozzájárulására is szükség lenne, ugyanis csak négyötöddel lehet a napirendet módosítani, ennek híján a szavazás jövő hétre csúszik.

Az ellenzéki pártok tiltakoznak, mindenképpen szabnának valamilyen időhatárt, mikor a parlamentnek újból döntenie kell a veszélyhelyzet meghosszabbításáról.

A Medián egy vasárnap este indult online kutatással arra volt kíváncsi, mivel értenek egyet az emberek: indokolt a korlátlan felhatalmazás, vagy sem. A Medián ügyvezető igazgatója, Hann Endre a Facebookon számolt be az eredményről: azt mondta, csaknem háromezren válaszoltak, és

94 százalék ellenzi a korlátlan felhatalmazást.

Hann Endre elmondta, noha a háromezer válaszoló jóval több, mint egy átlagos kutatás esetében, itt azonban óvakodna attól, hogy ezt reprezentatívnak nevezze.

Hann szerint azonban kimondható, hogy

a közhangulat a határidő nélküli rendkívüli felhatalmazás ellen van.

loading...