„Ha megtudom, hogy valaki érettségi partit akar szervezni…” – kiakadt az olasz kormányzó

A Newjság című szarvasi online újság leközölte egy olyan helyi származású férfi üzenetét, akinek a szülei köztiszteletben álló szarvasi lakosok, és aki Olaszországban dolgozik és ott került házi karanténba két héttel ezelőtt.

A szombaton publikált poszt akkorát robbant, hogy a Newjság szervere majdnem lerohadt a váratlan terhelés alatt. Babák Zoltán felelős szerkesztő a 444-nek elmesélte, hogy eddig 35 ezren olvasták a cikket.

A 14 napja otthoni karanténban élő férfi először arról mesél, hogy milyen a mindennapi élet a lakhelyén, a fél Magyarországnyi lakosságú, dél-olasz Campania tartományban, aminek Nápoly a legnagyobb városa.

A lakhelyüket tilos elhagyni, három kivétellel: orvos, élelmiszer-bevásárlás és munka miatt. De ezen a téren is szigorú korlátozások vannak. Autóban vagy motoron csak egyedül szabad utazni. Eleve csak úgy hagyhatják el az otthonukat, ha előre kitöltenek egy kormányzati honlapról letöltött űrlapot az úti céljukkal, címükkel, telefonszámukkal.

Ellenőrzéskor a csendőrök elkérik ezt a papírt, ami arra kell nekik, hogy ha az illető később megfertőződne, így is visszafejthető legyen a mozgása. Csak a legrövidebb úton közelíthetik meg az előre leírt úticélt, ha máshol intik le őket, 2-300 euró a büntetés.

A poszt második részében az Olaszországban élő férfi lefordította  Vincenzo De Luca, Campania tartomány kormányzójának pénteki, igen hatásos beszédét. Ami ezzel kezdődik:

“Minél szigorúbbak vagyunk ma, annál rövidebb lesz a vészhelyzet ideje, minél inkább belemerülünk, annál hosszabb ideig tart majd, akár hónapokig. Ha megtudom, hogy valaki szeretne érettségi partit szervezni, lángszóróval küldjük a csendőrséget. Milyen érettségi bulit?? Csináld két, három, négy hónap múlva!”

A beszéd további részéből az derül ki, hogy az észak-olasz tartományok, illetve a központi kormány a hétvégére nagyjából ennek a déli tartománynak a szigorúbb elképzeléseit iktatták rendeletbe azzal, hogy leállították a közhivatalok és a nem életfontosságú ipari üzemek működését és megtiltották még a magányos kültéri sportolást is.

loading...