Európában egyedül a magyar kormány nem közöl területi adatokat a vírus terjedésével kapcsolatban

Kép forrása: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Településre, de legalább megyére lebontva naponta frissítik az adatokat a koronavírusos esetekről az összes EU-s országban, de jellemzően azon kívül is, például Albániában. Magyarország egyedülálló a kontinensen – az egészen apró területű államokat nem számítva – abban, hogy nem árulják el az állami szervek, hogy mely településeken éltek a betegek – írja a 444.hu.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília ezt azzal indokolta, hogy tiszteletben tartják a betegek személyiségi jogait, és nem lenne helyes, ha egy beteg lekövethető lenne az adatai alapján.

A szomszédos Ausztria és Horvátország is megyékre lebontva ismerteti az eseteket. Ezekből kiderül például az is, hogy a két ország fővárosaiban, Bécsben és Zágrábban előbbiben 122, utóbbiban 25 megbetegedést regisztráltak.

Románia egészen vasárnapig minden betegről közölte, hogy mely megyében élt, férfi vagy nő, és hány esztendős. Hétfőtől ennyire részletes adatokat már nem közölnek, de a megyéket továbbra is nyilvánosságra hozzák.

Ott 123 megbetegedést regisztráltak vasárnapig, és a kormány napi két hírlevélben számol be a friss adatokról.

A belga kormány naponta kiadott hírlevelének egyik oldalán is van lehetőség területi adatokat böngészni. A finn kormány nem megyénként, hanem a területileg illetékes nagy kórházak hatáskörei alapján ad ki naponta frissülő információkat.

A lengyel kormány koronavírus oldalán az ország térképén kattintgatva lehet tájékozódni az esetekről, járási szinten.

Még a Magyarországnál területe és lakossága alapján is háromszor kisebb Albánia kormánya is hasonló módon tájékoztat.

loading...