Szuperbaktériumot tartalmaz a kézfertőtlenítővel megbukott vállalkozó ásványvize, 2 éve óriási állami támogatást kapott a cég

A kép illusztráció - forrása: Unsplash

Szuperbaktériummal szennyezett ásványvizet forgalmaz a cég, amely a hatástalan kézfertőtlenítővel bukott meg – írja laboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva a 24.hu.

A lap munkatársai Kecskemét környékén vásároltak a Hírös ásványvízből, melyet bontatlan formában laboratóriumba vittek, ahol a vizsgálatok megállapították, hogy a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium telepei találhatók meg benne.

A baktériumról azt kell tudni, hogy a különböző gyógymódoknak nagyon szívósan ellenáll, rezisztens az antibiotikumok széles skálájára, és a WHO szerint az egyik legveszélyesebb baktériumfajta.

A 24 megkereste Márialigeti Károly mikrobiológust, aki azt mondta, hogy:

A szabály előírja, hogy Pseudomonas aeruginosa egyáltalán nem fordulhat elő ivóvizekben, élelmiszerekben, aminek van egy egyszerű oka, hogy ez egy opportunista kórokozó. Nem véletlenül mondják azt a higiéniai előírások, rendeletek, hogy ilyen baktériumot nem tartalmazhatnak az ivásra használt vizek. Ez a baktérium sok szervünkben tud betegséget előidézni, lényeges tulajdonsága, ami miatt vizekben gyakorta előfordul, hogy biofilmképző, tehát biológiai bevonatokat képez, és ezek a biológiai bevonatok műanyag felületeket kiválóan tudnak létrejönni.

A mérgező vízből ráadásul az Országos Vérellátóhoz is került 33 ezer félliteres palack.

Mindazonáltal a vérellátó szerint nincs probléma a vízzel, melyet vérvétel után osztanak ki a véradóknak, hogy pótolják folyadékveszteségüket.

Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz-, Gyümölcslé-, és Üdítőital Szövetség főtitkára azt mondta, hogy a Hírös vizet nem szabadna forgalmazni, miután ezeket az eredményeket kapták:

Ezt az ásványvizet a Pseudomonas aeruginosa jelenléte miatt, ezek alapján az értékek alapján forgalmazni, embereknek értékesíteni, nekik fogyasztásra felkínálni szigorúan tilos.

A 24.hu szerint azért csenghet ismerősen a Hírös-Vitál Zrt. neve, mert két éve kiderült, hogy 2017-ben bő 7 milliárd forintos állami támogatást kapott a cég a kerekegyházi telepén élelmiszeripari feldolgozóüzem építésére.

loading...