Jön a csúszópénz Kongóból? Milliókat küldet Orbán egy ottani szemészetnek és egy sulinak

Kép forrása: AFP

A Hungary Helps Program alapelve, hogy a segítséget – a magyar adófizetők pénzét – kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.

A migrációs nyomást és a kongói humanitárius válságot enyhíteni hivatott projektek megvalósítását a kormány összesen 60 millió forinttal támogatja.

A program keretében támogatják a  Dr. Hardi Richárd szemorvos által a Kongói Demokratikus Köztársaság déli részén fekvő Mbuji Mayi-ban működtetett szemészeti központot. A magyar alapítású intézmény évente 25 ezer betegnek nyújt ellátást, egyedüli ilyen szaklétesítményként egy 8 millió fős tartományban. A mostani adomány lehetővé teszi a központ stabil és környezetbarát energetikai ellátását, ami elengedhetetlen a beavatkozásoknál.

Szintén a magyar kormány adományából valósul meg az Afrikáért Alapítvány Nemzetközi Fejlesztési és Humanitárius Szervezet által működtetett Munganga-i College Othniel oktatási intézmény és árvaház fejlesztése, mely műhelyek és szaktantermek kialakítását, valamint új szakképzési programok megvalósítását foglalja magában.

A projekt célja a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, a mintegy 12 millió lakosú Kinshasában található Munganga nyomornegyedben élők életkörülményeinek javítása.

Tök jó, hogy a magyar kormány Jótündér Keresztanyát játszva szórja a pénzt az ehhez hasonló támogatásokra, de ha a mélyen tisztelt fideszes honatyák átlátnának a saját narancssárga szemellenzőjükön, vagy csak kimennének azok közé, akik megválasztották őket, akkor rájönnének, hogy annak a pénznek itthon is lehetne helye.

loading...