Orbán Viktor elment a déli határra: megnézték a kerítést, és tartott egy sajtótájékoztatót

Kép forrása: Szigetváry Zsolt/MTI

Orbán Viktor miniszterelnök Peter Pellegrini szlovák kormányfővel megtekintette a határkerítést Röszkénél.

Azt mondta, arra kell számítani, hogy egyre növekedni fog a migrációs nyomás a déli határon, egyre többen és egyre szervezettebben érkeznek, ahogy javul az időjárás. Orbán kiemelte: itt nemcsak a magyar, hanem a szlovák határt is védik.

A nemzetközi sajtóról azt mondta, torzítanak a valóságon, mivel 95 százalékban katonakorú férfiak jönnek, és Európában tilos ezt mondani, de ez egy “megszervezett invázió”.

Elárulta, hogy azért hívta ide szlovák kollégáját, mert az utóbbi időben megváltozott a helyzet, radikálisan megnőtt a tiltott határátlépések száma, idén több mint ötezer ilyen eset történt, és szervezett csoportok is érkeztek, nemcsak egyedi akciók voltak.

A kormányfő közölte: a határ nincs lezárva, ha valaki be akar lépni Magyarország területére, “bekopogtat”, elmondja, mit szeretne, jegyzőkönyvet vesznek fel, lefolytatnak egy eljárást. Aki ezt az utat választja, annak a tranzitzónában kell várnia a jogi eljárás végéig, addig kap ellátást, és kedvező elbírálás esetén beléphet, máskülönben el kell hagynia a zónát, amely Magyarország felé zárt, Szerbia felé pedig nyitott.

Azt mondta, “ha mindenki így viselkedne, szép lenne az élet”, de a többség nem ezt teszi, hanem illegális utat választ. Az utóbbi időben csoportosan is megrohamozták a kerítést, idén először lőni is kellett a levegőbe – elevenítette fel az elmúlt hetek történéseit.

Elmondása szerint a titkosszolgálat folyamatosan nyomon követi az eseményeket, látják, ahogy szervezik a migránsok mozgását, “ngo-nak nevezett félig embercsempész szervezetek” állnak mögöttük sok pénzzel és jelentős logisztikai képességekkel.

Kérdésre válaszolva közölte: Brüsszelből kerítésre egy fillért sem adnak nekünk, mert “mi rossz listára vagyunk felírva”. Magyarország elsőként épített kerítést, ezért “mi vagyunk a főbűnösök”.

loading...