Évek óta nem került annyiba a bevásárlás, mint 2020 januárjában – mutatjuk mi, mennyivel drágult

Kép forrása: MTI

2020. januárban a fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben – tájékoztatott a KSH

Az egyszeri és szezonális hatásokkal érintett termékektől megszűrt úgynevezett maginfláció 4 százalékra emelkedett januárban, a tavaly decemberi 3,9 százalék után.

A 4,7 százalékos infláció sokéves rekordot jelent, 2016 januárja óta egyetlen hónap sem volt, amikor a mutató ilyen magas lett volt.

2019. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,9 százalékkal nőtt, ezen belül a sertéshúsé 27,6, a párizsi, kolbászé 17,4, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 10,8, a cukoré 8,4, a házon kívüli étkezésé 7,2 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,4, ezen belül a dohányáruk ára 11,3 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 3,6 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,3 százalékkal nőtt. Az üzemanyagok ára pedig 13,5 százalékkal lett magasabb.

A januári áremelkedést negatívan befolyásolhatta az is, hogy a forint árfolyama többször is kritikus szintre zuhant. Február 12-én az árfolyam átlépte a 340 forintos lélektani határt, márpedig a forint árfolyamának gyengülése miatt drágábbak az importált termékek és szolgáltatások, erről itt írtunk a rekord drága euró apropóján.

loading...