Gy. Németh Erzsébet élő adásban ment neki a Fidesz kultúrharcának

Kép forrása: Balogh Zoltán/MTI

Gy. Németh Erzsébet a DK főpolgármester-helyettese volt az Egyenes Beszéd vendége, onnan üzente meg a Fidesznek, hogy hiába az újabb kultúrhadjáratuk, a főváros felveszi a kesztyűt.

Rónai Egon szerint hátborzongató az, hogy a főváros és a kormány kijelöli a számukra kedves budapesti színházakat, és majd mindenki finanszírozza a saját csapatát. A főpolgármester-helyettes szerint szó sincs erről, zajlanak a tárgyalások, és kategorikusan kijelentette, hogy ezek a társulatok a budapesti emberek intézményei.

Gy. Németh ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Fidesszel ellentétben, a fővárosnak nincs olyan szándéka, hogy felcímkézze a színházakat.

Az intézmények igazgatóinak kinevezésével kapcsolatban azt mondta a DK politikusa, hogy a végső döntés a fővárosi közgyűlésé, de előtte egy szakmai vizsgálóbizottság ajánlásokat fogalmazhat meg. A főpolgármester-helyettes elmondása szerint az egyik intézmény esetében már most az látszik, hogy Kásler miniszter és azok, akik kijelölték a tagokat, tulajdonképpen “fideszes kultúrharcosokat” delegáltak a bizottságba. 

Elmondta, szerinte még a saját “kultúrharcosaiban” sem bízik a Fidesz, ezért Fülöp Péter fideszes helyettes államtitkárt is a nyakukba ültetik, hogy biztos legyen a kormány érdekképviselete. A főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott, szerinte egy szakmai vizsgálóbizottságba nem fideszes kultúrharcosok kellenek.

Kiemelte azt, hogy a fővárosi közgyűlést nem köti a vizsgálóbizottság véleménye, majd Rónai Egon közbevágására elmondta, hogy ő, mint a budapesti kulturális életet felügyelő főpolgármester-helyettes “jó szívvel felvállalja” azt, ha a kormányoldalról támadások érik azért, mert nem tartotta magát a fideszes többségű vizsgálóbizottság ajánlásaihoz.

Az interjú végén Gy. Német úgy fogalmazott, hogy “pofátlan cinizmus”, amit a Fidesz művel Budapesten, de a Közgyűlés van olyan erős, hogy ellenálljon, és felveszik a kesztyűt, mert nem hagyják, hogy ellehetetlenítsék a színházakat a “szakmainak álcázott vizsgálóbizottsággal”.

loading...