Németh Szilárd az álhírekről posztolt, de talán nem gondolta végig, hogy mit

Kép forrása: Koszticsák Szilárd/MTI

Németh Szilárd a Facebook-oldalán posztolt arról, hogy a szerb védelmi miniszter szégyenletesnek nevezte, hogy a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezették félre annak a csoportnak a tagjait, akik csütörtök délután a kelebiai határátkelőhöz vonultak. A megmozdulás békésen zajlott le, az MTI beszámolója szerint a résztvevők a határhoz érve leültek, és virágokkal az ölükben várták, hogy a magyar fél megnyissa a határt.

Az államtitkár a posztját három képpel is illusztrálta, amik közül az egyiken az látszódik, ahogy két ember átmászik egy kerítésen. Csakhogy eddig sehonnan sem érkeztek olyan hírek, hogy a csütörtöki tüntetésen bármi ilyesmi történt volna, és egy képkereséssel kideríthető, hogy a kép nem is magyar határnál készült.

 

A mászós képet történetesen a a Reuters fotósa készítette tavaly szeptember végén, amikor tűz ütött ki a görögországi Leszbosz szigetén működő menekülttáborban, és az ott lakók összecsaptak a rendőrökkel.

A Reuters fotója melletti kép pedig 2018 októberében készült a bosnyák-horvát határon. A három közül egyedül a felső ábrázolja a kelebiai tüntetést, amit az MTI fotósa készített.

Nem tudjuk, hogy miért éppen ezekkel a képekkel látta el kiírását Németh Szilárd.

loading...