A nyelvrokonaink élesen odapörköltek a magyar kormánynak

MTI-fotó: Kovács Zoltán

Ahogy korábbi cikkükben megírtuk, a Fidesz még mindig nem tudta megemészteni, hogy az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország vezetői keményebben akarnak fellépni a jogállamiságot be nem tartó tagállamok ellen, ez legfőképpen a magyar és a lengyel kormányt érinti.

A finn miniszterelnök így vélekedik:

„Célunk, hogy olyan kiegyensúlyozott és hatékony mechanizmust állítsunk működésbe, amely az uniós forrásokat a jogállamisághoz köti.”

Tehát a jogállamiságot semmibe vevő magyar kormány ellen folytatódni fog a 7. cikkely szerinti eljárás – e tekintetben a finnek eltökéltnek tűnnek. A fideszes kormányszóvivő szerint viszont a finnek bort isznak és vizet prédikálnak. Kár azonban, hogy a tények pont hogy az ellenkezőjét bizonyítják: – Finnország idén is a második helyen végzett azoknak az országoknak a rangsorában, ahol a legszabadabb a sajtó.

Magyarország egyébként a 87. helyet foglalja el. – A Freedom House jogvédő szervezet minden évben kiadott rangsorán a finnek 100-ból 100 pontot kaptak a szabadságjogokat értékelő listán. Ez tehát jeles. – Sőt, Finnország a harmadik legalkalmasabb hely a világon, ahol élni lehet. Ez – mondjuk Orbán Magyarországáról – csak nagy fenntartásokkal jelenthető ki. Kovács Zoltán szóvivő abszurd félremagyarázására pár órával később a finn külügyminisztérium szóvivője reagált egy twitter posztban:

„Higgadt fej és erős kézre van most szükség. Mivel Finnország a féléves EU-elnöksége idején a jogállamiság és a közös értékek tiszteletben tartását igyekszik erősíteni, természetes, hogy azok, akik épp a jogállamiságot akarják megsemmisíteni, próbálnak hitelteleníteni minket. Ez nem töri meg az elhivatottságunkat. Mert, ami pedig minket illet, már a múltban is rendre bizonyítottunk e téren.”

Hatalmas öngól Kovács nyilatkozata, bár már megszoktuk tőle, hogy hozza rendületlenül a szokásos fideszes színvonalat…

BSZ

loading...