Itt vannak a legújabb eredmények: átrendeződtek a Fidesz kihívói

Az országgyűlési választások előtt az erőfitogtatási versenyben a Jobbik és az MSZP versenyzett azon, hogy melyikük lesz a második legnagyobb ellenzéki párt. A szocialisták egykori kormánypártként, kiterjedt országos hálózatukkal azzal érveltek, hogy nekik érdemes tulajdonítani ezt a címet, az EP-választáson pedig más, rajtuk kívüli néhány százalékos pártnak felesleges külön megmérettetnie magát.

A DK ezzel szemben az elmúlt években történő építkezési folyamatának eredményét épp a különindulással mutatta fel, hiszen 4 képviselőt küldhetett az Európai Parlamentbe. Ezt követően a főpolgármesteri előválasztáson támogatott jelöltjük alulmaradt Karácsony Gergellyel szemben, ez azonban nem a Demokratikus Koalíció népszerűségvesztésének tudható be, hanem személyi megmérettetésről szólt.

A fentiekről árulkodik a Závecz Research legújabb felmérése, amely szerint a DK immáron 17%-on áll a biztos pártválasztók körében, a teljes népességet tekintve pedig 10%-on. Ugyanitt az MSZP hibahatáron belül éri csak el a parlamenti bejutási küszöböt, míg a Párbeszéd nem rendelkezik érdemi támogatással, a Závecz 1%-ra mérte. (A Kétfarkú Kutya Párt kétszer annyi támogatóval bír.)

Az Orbán-rendszer fennállása óta a DK helyzete példátlan, ugyanis ilyen nagy mértékben sosem tudott még kiemelkedni ellenzéki párt a többi közül.

 

loading...