Nagy szarban van Pápa városa: a fideszes képviselő első feleségének megoldásától te is elhasalsz

Zsegraicsné Márkus Ilona - kép forrása: forrastegla.hu

Pápa városa nagy szarban van, és sajnos ezt szó szerint kell érteni. A településhez tartozó Pápa-Tapolcafőre ismeretlen eredetű kamionok érkeznek, és szennyvíziszapot raknak le, amely hosszú ideje bűzölög. Zsegraics Gyula fideszes önkormányzati képviselő első felesége tulajdonrészt birtokol a cégben, amely ezt a hulladékot kezeli.

A Tapolcafő Téglaipari Kft. korábbi tulajdonosa a cégadatok szerint ugyanaz a Horváth Sándor, aki Székesfehérváron is rendelkezik egy bányával. A 24.hu a napokban írta meg, hogy ott tüntették el a Horvátországban keletkező teljes szennyvíziszap-mennyiség több mint felét.

A kft. 2018-ban 335 milliós nettó árbevétel mellett 164 milliós nyereséget produkált.

Ebből már láthatjuk is, hogy az a Zsegraics Gyula, aki felesküdött arra, hogy Pápa város érdekeit szolgálja képviselőként, miért nem állja útját annak, hogy idegen országok szennyvíziszapjával pakolják tele a várost.

A pénz szaga még a szarszagot is elfedi.

A problémát helyi ellenzéki képviselőjelölteknek jelezték a pápai polgárok, akik közös sajtótájékoztatót tartottak az ügyben. Süle Zsolt jobbikos képviselő elmondta, a szennyvíziszap szennyvíztisztításból visszamaradt bűzös, folyékony hulladék, amely szerves és szervetlen anyagokat, de káros nehézfémeket, mikroszennyeződéseket és különböző gyógyszerszennyeződéseket is tartalmazhat.

A képviselő értesülése szerint a Tapolcafői Kertbarát Kör néhány tagja Kovács Zoltán országgyűlési képviselőt, Áldozó Tamás polgármestert és Zsegraics Gyula önkormányzati képviselőt is megkereste az ügyben, de a jobbikos politikus elmondása szerint nem kaptak érdemi választ.

A közös ellenzéki polgármesterjelölt minden apró részletre választ szeretne kapni

Grőber Attila önkormányzati képviselő, az MSZP, a DK és a Jobbik támogatásával elinduló független polgármesterjelölt nem hagyta annyiban a dolgot. A tőle megszokott precizitással, minden kényes kérdést megfogalmazott az ügyben, és ezeket sajtótájékoztatón ismertette. A Pápán nagy népszerűségnek örvendő történelemtanár kérdéseit teljes egészében idézzük, remélve, hogy más politikusok is példát vesznek alaposságáról.

A képen jobbra Grőber Attila. Fotó: Kovács József – március 15-i megemlékezés

Grőber Attila kérdései a következők:

 • Valóban szennyvíz iszapot szállítottak-e, szállítanak-e Tapolcafőre?
 • Honnan, mely országokból és mekkora mennyiségben szállítottak és szállítanak szennyvíz iszapot?
 • A külső ország, illetve országok milyen kezelési technikát alkalmaztak, hogy a szennyvíziszapban található nehézfémek, toxikok, kórokozók és szerves szennyezők értéke csökkenjen?
 • Milyen dokumentumokkal tudják igazolni, hogy az ide szállított szennyvíziszap a megfelelő komposztálási technikákon keresztülment-e?
 • Milyen állagú szennyvíziszapot szállítottak Tapolcafőre?
 • Milyen komposztálási technikákat alkalmaznak itt Tapolcafőn a bűzhatás megszüntetése és a tapolcafői vízbázis érdekében?
 • Mi a garancia arra, hogy a város ivóvízét biztosító tapolcafői vízbázis nem szennyeződik?
 • Mikor adott ki a kormányhivatal engedélyt a szennyvíz iszap ideszállítására?
 • Mekkora mennyiség tárolására adott engedélyt?
 • Tudott-e a Tapolcafői Részönkormányzat elnöke és a polgármester a szennyvíziszap ideszállításáról?
 • Mikor, hol és milyen formában tájékoztatták a lakosságot az ideszállított anyagról és annak összetételéről?
 • Mit szól Tapolcafő képviselője és a város polgármestere ahhoz, hogy Székesfehérvár fideszes polgármestere azonnal, rendkívüli testületi ülést hívott össze a székesfehérvári hasonló eset kivizsgálásához?
 • Mikor lesz lehetőségünk a bányagödör megtekintésére és az itt alkalmazott komposztálási technika megismerésére?
 • Amennyiben nem szennyvíziszapot szállítanak ide nagy mennyiségben, akkor arról kérünk tájékoztatást.

“Ezekre a kérdésekre szeretnénk mihamarabb választ kapni a tapolcafőiekkel együtt” – tette hozzá a polgármesterjelölt.

Óriási botrány Székesfehérváron – Pápán a képviselő első felesége kitalálta a “megoldást”

A 24.hu cikke Székesfehérváron nagy botrányt okozott. Az óriási mennyiségű külföldi hulladékanyag importja a város fideszes vezetését is meglepte. Cser-Palkovics András polgármester azt állította, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal semmilyen előzetes információt nem adott az önkormányzatnak arról, hogy horvát cégeknek adott ki engedélyeket a szennyvíziszap székesfehérvári elhelyezésére. Az ügyben keddre rendkívüli testületi ülést hívtak össze.

A cég vezetője, aki a pápai szarproblémáért is felelős, a sajtóban azzal védekezett, hogy a szennyvíziszapot megfelelő technológia alkalmazásával mezőgazdasági területek talajjavítására fogják hasznosítani. Egy, a 24.hu birtokába került dokumentum szerint azonban a cég az elmúlt években egyáltalán nem hasznosította a behozott masszát mezőgazdasági célokra. Mind a 41 ezer tonna Horvátországból származó importhulladék a bányába került.

Az Infopapa.hu megkeresésére a pápai fideszes önkormányzati képviselő első felesége, vagyis a résztulajdonos még ennél is nevetségesebb indokkal védekezett, szó szerint idézzük Zsegraicsné Márkus Ilonát:

“Megkeresésére válaszolva tájékoztatom, hogy a Tapolcafői Téglaipari Kft tapolcafői telephelyén a részben külföldről érkező szennyviziszap hulladék hasznositását a területileg illetékes Környezetvédelmi Hatóság érvényes hulladékgazdálkodási engedélye birtokában és a Környezetvédelmi Hatóság felügyelete mellett végzi. Telephelyünkön csak olyan tevékenységet végzünk, melyre a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, a környezetvédelmi szempontokat érvényesitő feltételekkel kiadott érvényes engedély rendelkezik.
Továbbá tájékoztatom, hogy tevékenységünkkel kapcsolatban közvetlenül cégünk felé tett szóbeli vagy irásbeli lakossági panasz a mai napig nem érkezett” – áll a válaszban.

A portál további kérdésére az ügyvezető elmondta, a szaghatás csökkentése érdekében zöld sövény ültetését tervezi, mellyel reményei szerint megoldást találnak a szerinte egyébként kis mértékben érződő szagra.

Zsegraicsné sokkal nagyobb mértékben érzi a pénz szagát a kismértékben érezhető importszar szagánál, de a pápaiak sajnos a százmillás bevételből nem részesednek, így inkább azt szeretnék, ha nem hoznák ide kamionszámra a szennyvíziszapot, ahelyett, hogy pár tujával körbeültetik azt.

Jabronka Richárd

loading...