Nagyon csúnyán benézett valamit Orbán minisztere

MTI-fotó: Máthé Zoltán

Ki gondolta volna, hogy valaha is vissza fogjuk sírni Lázár Jánost, aki frappáns válaszaival, időnként nevetséges magyarázataival színfoltot hozott az életünkbe a csütörtöki kormányinfónak hívott stand up kabaréműsorával. Most ugyanis Gulyás Gergely a showman, aki korán sem annyira pontos, mint Lázár volt, sőt, egyenesen kijelenthető, hogy sületlenségeket beszél.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter állításával szemben nincs nyoma a jövő évi költségvetést megalapozó törvényben annak, hogy már 2019 januártól 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó (szochó). Gulyás Gergely az e heti Kormányinfón jelentette ki az mfor.hu kérdésére, hogy a parlament által elfogadott törvény alapján a jövő év elején sor kerülhet az adócsökkentésre.

Csakhogy abban – mint ahogy semelyik, a jövő évi adózást, költségvetési bevételeket meghatározó, elfogadott törvényben – nem lelhető fel nyoma a miniszter által tényként kezelt intézkedésnek.

A parlamentnek benyújtott, az állam jövő évi gazdálkodását meghatározó javaslatok egyikében sem szerepelt hatályba léptető rendelkezés a szociális hozzájárulási adó év eleji csökkentésére. Egészen konkrétan tehát a parlament nem fogadott el olyan törvényjavaslatot, amelyik garantálná, hogy 2019 elején csökkenne a szochó. Sem a miniszter által említett megalapozó törvény, sem az adócsomag, de még a szochóról szóló külön törvény sem tartalmat ilyen rendelkezést.

Gulyás Gergely ennek ellenére, mint a Miniszterelnökséget vezető miniszter, simán beleállt abba, hogy volt ilyen rendelkezés. Következménye úgysem lesz, nem igaz?

Ha az mfor.hu nem néz utána, akkor mindannyian elhisszük, hogy a szochó csökkentéséről egészen konkrét döntés született, holott ez egyszerűen nem is igaz.

Háromszáz a hideg lángos,
gyere vissza, Lázár János!

Akkor legalább jól szórakozunk csütörtökönként…

loading...