Erről még senki nem írt: feltűnt egy fiatal férfi, aki ember tudott maradni a magyar politikában

Töreki Milánt évekkel ezelőtt ismertem meg. Egy pápai városrészi napon főzést szervezett az önkormányzat, én a baloldalt erősítettem, Milán már akkor is jobbikos volt. Társai sosem közösködtek velünk, ő viszont felrúgva a megszokott, utálkozó tekinteteket, átjött egy tál birkapörkölttel, mondván, hogy ha nem vetjük meg ezt a „fasiszta” ételt kóstoljuk meg, mert egész finomra sikerült. Erre ránéztem, és annyit feleltem: lehet róla szó, de csak akkor, ha kóser. Azt hiszem ez volt az a töréspont, ami magyar és magyar között, ideológiától függetlenül betemetett egy árkot. Azt az árkot, ami azóta mélyül, amióta Orbán Viktor 2002-ben azt mondta, hogy aki a nemzeti oldalt támogatja, az kokárdában járul a szavazóurna elé.

Milánt sosem érdekelte ez a viszálykodás. Mindig az a közös nevezők megtalálására törekedett, és arra, hogy ne mérgezzék meg az emberi kapcsolatokat a politikai vélemények. Sőt, a fiatal politikus ezen már rég túljutott. Az érdekli, hogy a politikai pálya, amit választott, ne egy posványos, mocsaras, negatív jelzőkkel tarkított terület legyen, hanem egy olyan hivatás, amelynek művelői tiszteletet érdemelnek. Nehezen tudnám elképzelni Töreki Milánról, hogy egy központi pártutasítás után kiálljon, és mantrázza az aktuális sablonokat. Jó példa erre, hogy a minap a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy baloldali ellenfele, Gőgös Zoltán letépkedett plakátjait visszatette a helyére.

Kutat, főz, tanít és gyakran az RTL reggeli műsorában beszél régi pénzekről, érmékről. A történelem ismerete talán az egyik oka annak, hogy nem úgy viselkedik, mint fideszes ellenfelei, akik elfelejtették, hogy milyen is volt régen KISZ-titkárnak, vagy éppen belbiztonságisnak lenni. Neki nincs ilyen múltja, már csak korából adódóan is, de tisztában van azzal, hogy kik élték meg a legnagyobb pálfordulást körülötte, erről is sokat beszéltünk. A programja is figyelemre méltó, nagy hangsúlyt fektet az oktatás átalakítására, javítására, az állatvédelemre, az általa képviselt 87 település, akár a pártérdekkel szembeni képviseletére is.

29884452_1783066785087129_1810197413_o

Nagy fába vágta a fejszéjét, de a Veszprém04-es körzetben, ahol indul (Pápa-Zirc-Devecser és környékei) a közvélemény-kutatók 30% körül mérik, így az is benne van a pakliban, hogy egy államtitkárt beelőzve egyéni képviselővé válik, arról nem is beszélve, hogy azok, akik nem válaszolnak, vagy épp még most is bizonytalanok, nem tudni, hova húzzák az X-et. Nem hiába készített a helyi Fidesz egy Facebook-oldalt, ahol szinte csak az ő személyével foglalkoznak, őt próbálják lejáratni, a karakterét támadják, a helyi polgármester pedig, a fideszes Dr. Áldozó Tamás „újfasiszta rühedéknek” nevezi.

Pontosan miért is?

Nem vagyok Jobbik-szavazó, baloldali voltam és leszek is, de százszor többre tartok egy olyan fiatalembert, aki konkrét elképzelésekkel, programmal állt neki a kampánynak, mint egy olyan tapasztalt városvezetőt, aki a műveltségét és a tudását nem arra használja, hogy méltó legyen a megválasztott pozíciójához. A politikai ellenfeleit nem tiszteli, hanem olyan sorokat írjon le róluk, amelyek nemhogy hozzá, mint polgármesterhez, de még egy útszéli csárdában dolgozó csaplároshoz is méltatlanok.

29893296_1783067118420429_1084952482_o

Vele szemben Töreki Milán ember tudott maradni a magyar politikában. Ha most viccelni akarnék, azt írnám, hogy ez abból is látszik, hogy kedvelem, de félretéve a komolytalanságot, azt tudom mondani, hogy ha a jövő generációjában olyan fiatal politikusok lennének csak, mint Milán, akkor még nincs minden veszve. A politikai oldalak képesek lesznek majd kompromisszumokra, le tudnak ülni egy tárgyalóasztalhoz anélkül, hogy egymáshoz vagdosnák a kikészített pogácsát, és érvelnek, gondolkoznak, a gyűlölködés helyett képesek a vidámságra, a humorra, ami a mai magyar nagypolitikából hiányzik.

Ez a cikk azért született, hogy én is hozzátegyem a magamét ahhoz, hogy megtörjük a szigorú kereteket, és azt mondhassuk: tiszteljük azokat, párttól függetlenül, akik érdemesek arra! Töreki Milán ilyen ember.

10 Comments

 1. Szimpatikus fiatalnak látszik, de hogyan tudott a jobbikosok eszméivel azonosulnI ? …… ha annyira ragaszkodnak a jobboldalhoz, akkor már régen alapíthattak volna egy olyan pártot, ami a jobboldali eszméket vallja magának, mert ugye senki nem akar velem azon vitatkozni, hogy a Jobbik és a Fidess minden csak nem jobboldali !

 2. Örülök az írásodnak,nagyon egyetértek!!!Én korábban is így gondolkodtam,hogy nincs bal,meg jobb oldal,csak TISZTESSÉGES politikusok,és politika legyen,akkor előbbre jutunk,EGYÜTT!!

 3. Csak, hogy lássuk, hogy Töreki Milán milyen rendes. A pápua city facebook oldalon ahol adminisztrátor rendszerint mocskolja, alázza a pápaiakat. íme néhány példa:
  https://uploads.disquscdn.com/images/411938044cf3de3545fb9e00c55640375c4a28dadd160f413930c8cf3e877cae.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/a0763f7784971cb25d203397e48a6cb663aa8b52e06f0f804e8855c972a05c95.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/d8aaec56ca2d99123ce3cf0f9abe21c55040257ed849366097cf3d9de0f9fc8a.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/ce730186576b8d56215be1edc8c1b8e68bc8bf86fe8f707aefbdd3443f276fa3.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/73ad07180e4d2d7fc1b925f1d465f67b8fb635b79eec33abedc9bfdbcb633ac9.jpg

 4. Tudod mi a legnagyobb baj veled!!”Gazdáid”bezárták majd az összes intézményt,ahol lenne a helyed!!BETEG ember az,aki a humort sem tudja ÉRTÉKELNI!!Akinek nem inge nem veszi magára!Magánvélemény egy törzsgyökeres Pápaitól ,akit elüldöztek a szülővárosából:Jelenkori városvezetés csak egy nagyon szűk réteg érdekeit képviseli!!Benzin ára legnagyobb a térségben.Több nagy cég nem véletlenül került Ajkára vagy Sárvárra,mert a város kiskirályai nem engedték a városba!.Utak járhatatlanok.Iparűzési adó a legnagyobb a térségben!!Pápának óriási tartozása van,amit az állampolgárokon akarnak bevasalni ilyen-vagy olyan adó formájában!!Fizetések is a béka segge alatt!Uniós pénzeknek köszönhetően jutott egy kicsi városfejlesztésre!!Ajka húsz évvel le volt maradva,most meg megelőzi a települést!Sorolhatnánk tovább.Szellemvárossá változtatták az egykor pezsgő diákvárost!!

 5. Akkor nézzük tételesen:
  1. “BETEG ember az,aki a humort sem tudja ÉRTÉKELNI”
  Az a beteg ember aki nem tud azon nevetni, ha épp megalázzák? Bocs te lehet tudsz rajta röhögni, ha megaláznak, de én nem.
  2.”Jelenkori városvezetés csak egy nagyon szűk réteg érdekeit képviseli”
  Annyira szűk az a kör, hogy mégis mindig ugyanazok nyernek. Akkor hogyan szűk? 😀
  3.”Benzin ára legnagyobb a térségben.”
  Bármilyen polgármesternek milyen ráhatása van arra, hogy mennyi legyen a benzin ára? Egyébként 1-2 forintos eltérés van. Most negyven liter benzinél a 40-80 forint nem nagy eltérés…
  4. “Több nagy cég nem véletlenül került Ajkára vagy Sárvárra,mert a város kiskirályai nem engedték a városba!”
  Mesélj kérlek, mert ez csak egy városi legenda.
  5. “Utak járhatatlanok” Épp most javítottak utakat többszáz millió forint értékben, illetve fognak javítani több, mint 1 milliárd értékben…
  6. “Pápának óriási tartozása van”
  Mennyi az annyi? Tudod-e?
  7. “Fizetések is a béka segge alatt”
  Hát nem tudom. Ismerősöm a Yanfeng-ben szalag mellett 250ezer nettót visz haza… Persze, egy bankári fizetéshez képest a béka segge alatt van, amúgy meg nem.
  8. “Uniós pénzeknek köszönhetően jutott egy kicsi városfejlesztésre!”
  Több mint 10 milliárd jött most. Az kevés? 😀
  9. “Ajka húsz évvel le volt maradva,most meg megelőzi a települést!”
  Akkor ezt egyeztessétek már azon az oldalon, mert most épp az miatt sírnak, hogy Ajkának alig jutott pénz a fejlesztésekhez a Fidesz miatt.
  Pedig a tények: ajkai járás: 101 támogatott projekt, több mint 8milliárd ft, pápai járás: 123 támogatott projekt több, mint 16 milliárd ft.
  10. “Sorolhatnánk tovább”
  Sorold, de csak a tényeket, mert tudod, hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát. 🙂

 6. Megaláztak??!!A poszt amit kitettél,pont görbe tükröt akar állítani a jelenkori városvezetésnek!! Sok sikert kívánok Neked! Robotolj csak három műszakban !(Éjszakát nem a munkavégzésre találták ki!)Város tartozása több mint egymilliárd jó Magyar fizetőeszköz!!Jelen pillanatban is a piaci ár háromszorosáért csinálnak kerítést a kastély köré!A Külső-Veszprémi úton lévő autószalonok helyén lett volna a Flextronikos beruházás.(Ott Volt telkem.)Uniós forrásokból meg nem véletlenül jutott több Pápának,mert ugye Ajka polgármestere nem Fideszes!!(Állítsuk meg Brüsszelt!!)Benzin ára nem véletlenül a legmagasabb a régióban,nagyon is sok köze van a városvezetésnek hozzá.Környező városokban átlag 15 forint/ literrel kevesebb!!Érdeklődj csak Áldozó “úrnál”!!Igazat Ő sem fog mondani!!Gyűlöletet kelteni,mocskolódni azt tudnak!Szerintem túl sok királyi tévét nézel!Unokáid jövőjét is ellopták,ha neked ez tetszik asszisztálj hozzá!!Átlagkeresetünk a béka segge alatt,gazdaságunk is csak úgy dübörög!!Üdvözlettel!!Remélem téged is saját lábadra állított hőn szeretett rendszered!!Légy olyan sikeres,mint az Orbán család ,és baráti köre!Vigyázz a közmunka programba be ne kerülj ,mert nem lesz időd lopni!!Hétvégén eldől minden!!

 7. Robotoltam már 3 műszakban évekig nem haltam bele képzeld. 😛
  Mondani bármit lehet bizonyítékok nélkül.
  Ajka polgármestere meg pont azt hazudja, alig érkezett pénz, 1 milliárd sem Ajkára, de a számok mást mutatnak.
  Ki kelt gyűlöletet? Idézz, ne csak üres fröcsögés legyen! Én még nem láttam volna, hogy pl. az Áldozó úr olyat osztott volna meg ami gyűlöletkeltő lett volna. Ellenben olyan képernyőfotókat igen, amin a jobbikos-mszp-dk-ok épp fideszeseket akartak fizikailag megsemmisíteni. Ha akarod, hogy legyen jövőd és az unokáidnak ne fejkendőben kelljen járni szavazz a Fideszre. Ennyi.
  (Annak külön örülök, hogy a tényeket nem cáfoltad)

 8. Köszönöm nem kérek a Fideszből!!
  Megfogtad a lényeget,hatott a propaganda!!
  Olvastad George Orwell: 1984 című művét??
  Figyelmedbe ajánlom!
  Mondanivalóm utolsó sorain szépen átsiklottál!
  Magyarország jelen pillanatban olyan hely: ahol Orbán Viktor,és bandája engem ,mint cigányt a migránsokkal vesz egy kalap alá!
  Uszít,gyűlöletet kelt.
  Tanult Cigányként kikérem magamnak!
  A felzárkóztatásunkra adott pénzt is ellopta Farkas Flórián,aki a főnököd legnagyobb cimborája!!(Tudathasadás??!!,nem ez a való világ!!)
  Minket nem lehet integrálni??
  Én vagyok az élő példa,de sokaknak az ellopott milliárdok jelentették volna a kapaszkodót a rendes élet világába!!
  Úgy eltűnt az erre szánt lóvé,mint a magánnyugdíjunk!!
  Emlékszel!!??
  Négy évente kellünk a Fidesznek,de akkor is csak a tudatlanabbja!!
  Felfogtad!!?? az összefüggéseket??!!
  Nem hiszem!!!
  Magyarként más a helyzet???!!
  Választások után te sem fogsz kelleni a hőn szeretett kormányodnak!!
  Kivételek erősítik a szabályt??
  Kérdem én??
  Remélem a tényekről nem kell vitát nyitnunk??!!
  STOP SOROS!!,ha már témánál vagyunk!!
  Három rövid kérdés:
  Kinek a pénzén tanult a felcsúti Putyin??
  Ki volt az első,aki az iszapkatasztrófa károsultjainak először utalt segélyt??(1 Millió dollárt!)
  Kinek az egyetemén végzett a Fidesz vezetőségének 50%-a??
  Ugye tudod a válaszokat!!
  Naponta többször hallod a közmédiában!!
  Neked is jutott a zsíros falatokból??
  Bocs a személyeskedésért!!(Kormányod napi szinten ezt teszi velünk!!
  Akikért élsz halsz,naponta tipornak a sárba!!
  Én nem vagyok Magyar??
  Legnagyobb problémád a migráció??
  1956-os forradalomkor disszidált honfitársainkat miért fogadták be a világ minden pontján???
  Egyért imádkozok: Ne legyél mostanában beteg,és legyél rászorulva a hazai egészségügyi ellátásokra!
  Jut eszembe”fizikai megsemmisítés??!”
  Békemenet,Bayer Zsolt!Magyar nemzet újságíróját a Dunába akarták dobni.
  Ellenzékieket ti már nyilvánosan akasztanátok!!
  Jövőkép itt:már az Unokád nyugdíját is ellopták!!
  Tudod mikor látsz Te Pápán migráns,ha szándékosan összekevered az én”fajtámmal”!!
  Letelepedési kötvények által nyakunkra hozott “idegenek”!!??
  Üresen fröcsögök??
  Járj nyitott szemmel!!
  Két idézettel búcsúzok:
  “Remélni annyi,mint meghazudtolni a jövőt”
  (E.M.Cioran )

  ” A legtöbbet az árulja el
  egy emberről, hogyan, miként bánik Azokkal, Akik nem lehetnek semmilyen
  szempontból a hasznára.” (Ann Landers)
  Maradok tisztelettel::

  Orfeusz17

Leave a Reply

Your email address will not be published.