Az elemzőket is meglepő számok derültek ki: rohamosan hanyatlik a Fidesz

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Örülhetnek az ellenzéki pártok és az őket támogató választópolgárok, ugyanis a legújabb elemzések szerint a Fidesz erős hanyatlásnak indult.

127 képviselője lehet a Fidesz-KDNP-nek a következő Országgyűlésben a Republikon Intézet mandátumbecslése szerint. Ez kevesebb, mint a kétharmados többséghez szükséges 133 képviselői hely, kevesebb a kormánypárti képviselők jelenlegi, 131-es számánál, és kevesebb, mint amennyi az intézet februári becslésében szerepelt (amely ellenzéki együttműködés nélkül 146, húsz körzetre korlátozódó együttműködés esetén 130 fideszes mandátumot vetített előre).

A Fidesz 127 képviselőjén túl az MSZP-Párbeszéd 26, a Jobbik 22, a DK 16, az LMP 8 mandátumra számíthat. Tehát noha listán a Jobbik a második legerősebb párt, mégis az MSZP-Párbeszédnek lenne a legnagyobb ellenzéki frakciója a – főként a fővárosban megszerzett – választókerületi mandátumok miatt.

Ha a választási kedv növekszik, és a kormányváltó hangulat szele a bizonytalanokat is eléri, az sem kizárt, hogy fordul a kocka, és felbuzdulva a Fidesz népszerűségének csökkenésén, olyanok is leteszik a voksukat az ellenzék mellé, akiket eddig hidegen hagyott a politika, Orbán egyáltalán nem dőlhet hátra, sőt, van oka félni attól, hogy egy hónap múlva már nem ő lesz Magyarország miniszterelnöke.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy magas legyen a részvétel, vagyis a lehető legtöbben menjenek el szavazni.

10 Comments

  1. Az lenne az egészséges, ha a parlamenti pártok aránya nem távolódna el nagyon. Egy egészséges ellenzék csak a haza javát szolgálná. Ha egy oldalra tolódik el a mérleg, mindig törvénytelenséget szül !

  2. Az lenne az egészséges, ha Orbán maffia bandáját sikerülne eltakarítani a haza fejlődése útjából ! Teljesen nonszensz, hogy a narancsos maffia indulhat egy demokratikus választáson ! Orbánt már a világ megismerte /kiismerte, CSAk a magyar buta birka bízik még a hazug, tolvaj, hazaáruló gazemberben !

  3. Már rengeteg fidess-kdnp-s gaztettre derült fény …….de ez CSAK a jéghegy csúcsa ! Ha buknak, akkor az országot beborítja a narancsos mocsok, amibe ha szerencsénk lesz nem fulladunk bele !

  4. Hát, az jó, hogy nem tudja egy párt kénye-kedve szerint módosítgatni az alkotmányt. De azért ezt nem nevezném rohamos hanyatlásnak.

  5. Sajnos alig érzékelhetően hanyatlik a Fidess, mert a magyar birkák a hazug fityiszes médiából tájékozódnak !

Leave a Reply

Your email address will not be published.