Mélyrepülésben a Fidesz, Orbán sarkában az ellenzék – megjöttek a legújabb számok

Forrás: MTI

IDEA-kutatások

Már az Ellenszél is beszámolt róla korábban, hogy az IDEA Intézet egy kicsit más módszerrel mér, mint a többi közvéleménykutató, mert az internetet használja elsődleges forrásának. Tudni kell, hogy ma Magyarországon százból nyolcvan ember rendszeresen netezik, öt és félmillió Facebookozik, így ez a módszer alaposabbnak tűnik, mint a régi, telefonos kutatások. Ezeknél ugyanis előfordul, hogy 3-4.000 embert is fel kell hívniuk, mire 1.000 értelmezhető válasz beérkezik, ami jelentősen ronthatja a kutatás eredményét.

Az IDEA legfrissebb mérését néhány nappal a Fideszt totálisan legyaluló hódmezővásárhelyi győzelem után végezték. A számok pedig nemhogy örömre adnak okot, hanem minden eddiginél magabiztosabban sugallják azt, hogy

április 8-a után már nem Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét.

Kezdjük máris a legfontosabbal: durván bezuhant a Fidesz támogatottsága alig néhány nap leforgása alatt. Míg korábban a Fidesz-KDNP koalíciót 40 százalékon mérték a biztos szavazók között, ez ma már mindössze csak 36 %. Ez pedig nagyon meredek elmoccanás ilyen rövid idő alatt. 

Az ellenzék azonban meglódult: a Karácsony Gergely vezette MSZP-Párbeszéd Szövetség és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícíó együttesen már most 26%-ot ért el a kutatásban. Őket azért számolhatjuk egybe, mert ez a két formáció koordinált az egyéni körzetekben, vagyis egymás javára visszaléptette jelöltjeinek egy részét, hogy mindössze egy kihívója legyen a Fidesznek.

A győzelem útja

A különbség tehát az ellenzéki szövetség és a kormánypártok között a mérés idején alig 10% volt.

Ez pedig már csak akkor távolság, amit könnyen behozhat az ellenzék, ha jól sikerül a mozgósítás.

Hódmezővásárhely ugyanis megmutatta, hogy a jó jelöltekre könnyen átszavaznak a választók. Azt se felejtsük el, hogyha az LMP tovább folytatja a Fideszt erősítő, együttműködést nem mutató politikáját, a választóik keményen megbüntethetik őket ezért. Az ökopárt most 8%-on áll. Korábbi tapasztalatokra alapozva nyugodtan feltételezhetjük, hogy a szavazóik legalább fele át fog voksolni az MSZP-Párbeszéd vagy a DK jelöltjeire a kormányváltás érdekében.

Mivel a Jobbik érdemben nem növekedett (a teljes népességen belül 14%), így az érdemi kihívók mindenhol a baloldal jelöltjei lesznek.

Összegezve: ha az erősödő ellenzék magához húzza a kormányváltó szavazókat, az bizony tétmeccsé feszítheti a küzdelmet, hiszen az emberek látni fogják, hogy van értelme szavazni, mert tényleg lehetséges a változás. Ekkor bemoccannak a bizonytalanok, akik bár talán nem rajonganak a pártokért, de Orbán bandáját egészen biztosan rühellik, ezért leszavaznak a legerősebb ellenzéki jelöltre egyéniben. (Ami ugye az MSZP-Párbeszéd és a DK jelöltjeit jelenti). Ha pedig ezt így mind egybevetjük, már nem is olyan nehéz elképzelni, hogy április 8-án végre eltűnnek a narancssárga foltok az ország térképéről . A Fidesz pedig oda kerül, ahová való: a történelem szemétdombjára.


Kérjük, ossza meg ezt a cikket, és likeoljon minket a Facebookon!
Nekünk ezzel segíthet.Tisztelettel köszönjük! Az Ellenszél csapata

 • Timea Molnar

  En azert nem kezdenek el ennyire ido elott orulni . Sot. Ha eddig nem hittem a kozvelemeny kutatoknak nem most fogom elkezdeni. Csak abban bizom, hogy valoban a tobbseg erzekeli a veszelyt es van annyi jozan esze, hogy erre a maffiara es a veluk egy csaladba tartozo jobbikra nem szavaz.

  • Kiss Katica

   Imádlak béjbim

  • Gizella Vilmosné Tajti

   Igazad van kedves Timea,nagyon jól látod.

  • István Házsé

   A tudatlanság és irányitottság látszik magán

 • Kiss Katica

  Én nem akarok migriket

  • Lajos Duna

   Nem is úgy hívják azt a 3500 menekültet akiket a tolvaj kormány beengedett ,hanem “oltalmazott” . Azért kaptak személyigazolványt is …. 🙂 Hogy ki az a 20 000 külföldi ,akiknek 300 000 euróért letelepedési kötvényt adtak el ,az is rejtély … de Te csak rettegj a ” migriktől ” 🙂

   • Kiss Katica

    Nekem mindig jól jön egy kis lóvé.
    💰

    • István Házsé

     Látszik a bögyeden

     • Kiss Katica

      Eszt meg mér mondod?

   • István Házsé

    Megmondó Lajos Te mindent tudsz.Dolgozni is szoktál ,vagy csak fröcsöksz-?

  • Frenk

   Akkor szólj Viktornak,hogy ne hozza be őket.Akiket meg beengedett,azokat küldje haza.

   • Kiss Katica

    Küldje haza

  • Piroska Zsibók

   Akkor mond meg a fidesz Brüsszeli küldötteinek hogy ne szavazgassanak a bevándorlás mellett.Mást csinálnak ott, mint amit mondanak nekünk itt.

   • Kiss Katica

    Hát ne is mert azonnal lerúgom őket

 • Savazó

  Ha te elhiszed, hogy Orbán Viktornak 900000 Ft megtakarítása van, akkor te fidesz szavazó vagy!

  • István Házsé

   barom

  • tr2011

   Nem érdekel Orbán megtakarítása. Az érdekel, hogy az ország gazdasága működik végre, nőnek a fizetések végre, létezik állami családtámogatás, az SZJA-m verge nem viszi el a fizetésem felét, a CSOKnak köszönhetően végre elérhető közelségbe került egy saját otthon vásárlása, nem kell attól tartanom, hogy minden sarkom egy pakisztani, vagy afgán illegalis bevándorlóba botlok. Stb.

 • Gizella Vilmosné Tajti

  Soha ne higgy a statisztikának egy nagy kamu,hazugság az egész.

  • Vulevity Katalin

   Annak a statisztikának hihetsz, amit magad hamisítasz!😁

 • Kálmán Tamás

  Én azért ide idéznék egy Sztálinnak tulajdonított mondatot: Nem a szavazás a lényeges, hanem a döntö,hogy ki számolja a szavazatokat !