Financial Times reménykeltő információkat közölt: Soros György visszavágásra készül

forrás: Wikipedia

Terjedelmes cikkben foglalkozik a Soros György ellen intézett támadásokkal a Financial Times. Az anyag megszólaltatja a milliárdost is, aki szerint ma a világban a vezető ideológia a nacionalizmus, amelyet Oroszország is képvisel, miközben az EU az összeomlás szélére került.

A milliárdos szerint Putyin áll az őt ért támadások egy része mögött.

 

Soros szerint az ellene irányuló támadások jó részének is Oroszország a forrása.

Putyin nem kedvel engem

– mondja, és szerinte ennek hátterében az áll, hogy korábban támogatta Mihail Szaakasvili hatalomra jutását. Azt később az üzletember is elismerte, hogy ez hiba volt – idézi fel a lap.

A cikk szerint Soros visszavág, ezzel magyarázható az is, hogy amíg eredetileg halála előtt le akarta állítani az általa alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) támogatását, nemrég jelentős felajánlást tett. Az üzletember vagyona több mint kétharmadát, 18 milliárd dollárt adta az ernyőszervezetnek, ami több mint az a 14 milliárd, amellyel az elmúlt 35 évben támogatta a 140 országban aktív OSF-t.

Az is az OSF keményebb szerepvállalását jelzi, hogy a szervezet új vezetőjének Patrick Gaspardot, Barack Obama volt amerikai elnök politikai tanácsadóját nevezték ki. Maga Soros sem készül a távozásra: a 87 éves üzletember azt mondja, öt évig még az általa vezetett alap élén marad, de legalábbis addig, amíg egészsége engedi – derül ki a cikkből.

Kovács Zoltán a Financial Timesnak a Soros és a magyar kormány közötti vitát a „két egymással szembenálló demokráciafelfogással” magyarázza. A kormányszóvivő azt is hozzáteszi, hogy szerinte politizálni csak választott képviselőknek szabad, a civileknek nem. „Márpedig Sorost senki nem választotta meg, ahogy a civilszervezeteket, emberi jogi szervezeteket sem” – érvel Kovács a lapnak.

A cikket a hvg.hu szemlézte

12 Comments

  1. Nem lesz nehéz visszavágni egy olyan országnak, aminek rekordmagasságú – 27 ezer milliárd Forintos – hitele van, a kormánya tagjai meg mind hiteltelenek….

  2. Kovács Zoltánt kérdezném, hogy politizálni az egyházaknak lehet, ők választott képviselők?

  3. “A kormányszóvivő azt is hozzáteszi, hogy szerinte politizálni csak választott képviselőknek szabad, a civileknek nem.”
    Nagyon feledékeny az úr.
    2002 után alakultak az Orbán kitalálta polgári körök, civilekből, és nagyon is politizáltak.

  4. Az egyházaknak is lehet, hiszen sosem voltak restek lefeküdni az éppen aktuális hatalomnak, ha arról volt szó, hogy a hivatalos ideológia terjesztéséért cserébe némi pénzt kaphatnak.

  5. Nyilván aki hajlandó ingyen, vagy némi támogatásért cserébe ugyanazt fújni, annak lehet. A civil a kormány meghatározásában az az ember, aki nem ugyanúgy gondolkodik. Lásd még ilyen esetekre: migráns, sorosista, reakciós, titoista, trockista.

Leave a Reply

Your email address will not be published.