Cirkuszi marhának nevezte Orbánt a befolyásos német politikus: elkezdődhet a végjáték

Forrás: MTI

Azt már megszokhattuk, hogy Orbán Viktorral rendre foglalkoznak a nyugati politikában. Ám ami most történt, az minden szempontból sokkoló. A magyar miniszterelnök végleg elveszíthette a szimpátiáját, mert egyenesen cirkuszi marhának nevezték. Ez lehet a végjáték kezdete?

A történet ott indul, hogy Orbán Viktort meghívták immáron rendszeres bajorországi látogatására. Bajorországban ugyanis egy Fideszhez nagyon hasonló, populista jobboldali párt működik, aminek a vezetője rendszeresen keresi a magyarországi miniszterelnök társaságát. Csakhogy az őszi német választáson a CSU erősen megreccsent. És Orbán meghívása hatalmas ellenállást váltott ki felsőbb német politikai körökben.

A legdurvábban Martin Schultz reagált. Őt nem hiszem, hogy be kellene külön mutatni: korábbi európai parlamenti elnökként és német kancellárjelöltként igen sokat jelent, hogy miként nyilatkozik a különböző témákban.

A hvg.hu cikkéből kiderül, milyen keményen bírálta Schultz a bajorokat. Véleménye szerint ugyanis – utalva Orbánra –

“leginkább placebónak használják jelenlétét vendéglátói”

majd ledobta az atombombát, miszerint

“Az orrlyukunkon rögzített karikával akarnak körbevezetni minket egyesek a cirkusz porondján.”

Ebben a mondatában nyilván kettős-beszédet használt. Kicsit ismerni kell a diplomácia szabályait ahhoz, hogy felfejtsük a mondat mélyebb értelmét, de mivel Schultz nem finomkodott, szerencsére nem kell Sherlock Holmesnak lennünk mindehhez. A mondat első értelmében persze azt mondja a szociáldemokrata politikus, hogy Orbán akarja a bajorokat megvezetni. Ám egészen bizonyosak lehetünk abban, hogy nem véletlenül használt ilyen erős képeket (cirkusz, orrlyuk-karika, porond), ezzel üzenni akart valamit.

Véleményem szerint azzal, hogy pont ezeket a megalázó képeket választotta, valójában azt üzeni Orbánnak, hogy őt tartja egy cirkuszi marhának, aki nem az emberek érdekeit képviseli, hanem folyamatosan politikai cirkuszokat generál szerte Európában. (Ezt a véleményemet igazolja talán, hogy már korábban is sokszor került Schultz és Orbán komoly nézeteltérésbe, elsősorban a menekültválság kapcsán.)

Fel kell viszont itt tennünk a kérdést: ha a német politika magas rangú vezetői már ilyen hangnemet engednek meg a magyar miniszterelnökkel szemben, az nem azt jelenti vajon, hogy már semmibe sem nézik? Nem arról van itt szó, hogy ők már látják Orbán uralmának végóráját és ilyen apró szurkálódásokkal igyekeznek meggyorsítani az elkerülhetetlen végjátékot? Különben miért használnának ilyen nyelvezetet?

Mindent persze nem tudhatunk, de azért az a tény, hogy Orbán Viktorral kapcsolatban valaki cirkuszi marhákat emleget, már önmagában árulkodó. Talán tényleg elkezdődhet végre a végjáték.

38 Comments

 1. Nem,a cikkíró téved.Jól mondta Martin Schultz.Orbán valóban cirkuszi marhának néz MINDENKIT maga körül.Mi csak jól tudjuk,hiszen velünk 7 éve csinálja már ezt.Ő a cirkuszigazgató,mi pedig a szerencsétlen állatai.Csak többségünk birka vagy ló,aki olyan hülye,hogy fát lehet a hátán vágni,némelyikünk meg kicsit vadabb állat,aki néha morog,vagy vicsorog rá egyet.De valamennyien az állatai vagyunk,kit cukorral ugráltat,kit ostorral.Az európai politikusokkal szemben ugyan eleinte a magyarázkodó cigánytolvaj stílusát követte,de ma már pont olyan hülyének nézi Európát is,mint a szavazóit.De MIÉRT IS NE TENNÉ,HA EGYSZER ENGEDIK!?:)))

 2. Ha nem jön össze a nagykoalíció, a pofozkodó, marházó SPD legrosszabb választási eredményét okozó búcsút mondhat a politikának meg a sok pénznek, így nem meglepő, hogy ilyen kijelentésekre ragadtatja magát. Orbán jelenlétét egyfajta üzenetként kell értelmezni a koalíciós tárgyalások előtt. Seehofer Schulzot azzal fogja kiakasztani, hogy csak annyit mond, Orbán. 🙂

  A cikk utánajárt Schulz éves jövedelmének, ami tokkal vonóval közel vagy túl van az egymillión euróban évente. Így értető, hogy belerúg mindenkibe aki ezt veszélyezteti. Ráadsul utthagyta a legbizalmasabb tanácsadója. http://www.epochtimes.de/politik/deutschland/bericht-spd-chef-schulz-verliert-engsten-berater-a2313464.html

  „Martin Schulz verdiente die letzten fünf Jahre mehr als Angela Merkel, mehr als Gerhard Schröder, als Helmut Kohl, als Helmut Schmidt, als Willy Brandt usw. – Doch auch das reichte ihm offensichtlich noch nicht. Schulz kassierte 280.000 EUR netto im Jahr.” http://www.theeuropean.de/juergen-fritz/11819-martin-schulz-der-multimilionaer

 3. Könyörgök: ÉN belátom, már ’90-ben, mikor az agyagba döngölni c. szövegével feltűnt a közéletben, megutáltam és mondtam, hogy az ég óvjon minket a hatalomra kerülésétől. Akkor ENGEM miért ver vele a sors azóta is???

 4. Orbán Viktor többre menne,és a pártja is ha belenyugodna abba,hogy vannak tőle intelligensebb politikusok is.Cirkuszi marha ,ostor azért túlzás az orbáni politikára,mert valamilyen szinten demokrácia is lehetne a közelében ha a hívei nem lennének ostobák,szűk látókörűek,együtt lehetne velük működni a politikai élet különböző színterein .Egyetlen ember sem bújhat ki a bőréből,a származása,genetikája által adott személyiség jellemzőkből .Ez igaz Orbánra is.Amúgy pedig nézzük már elemző szemmel Kádár Jánost.Ő mennyivel volt okosabb Orbánnál,ami a politikáját jellemzi.Rejtőzködő politikát folytatott.Olvassátok el a magyar korona Magyarországra történő hozatalának kalandos körülményeit,Az a Kádár érában történt .Voltak ott is problémák,Amerikával is,nekik Kádáréknak,ahogyan a Románokkal is .Most mi van rendszerváltás után pedig a vadnyugattal lettünk rosszba,mert beleszól az állam ügyeinkbe.Akkor mi is a megfelelő politika?A bezárkózás?Talán egyének szintjén igen ,akik nem 2idevalósiak,migránsok,senkik a vidéki neveletlen elvek szerint.Azért ez állami,társadalmi szinten ,magasabb körökben máshogy néz ki ,mert egy kormányfő felelős az összes állampolgárért,jólétükért,mentális egészségükért,egyebekért,akár csak a kormányfő politikáját alátámasztó pártja is ,vagy vele konszenzust alkotó pártok .

 5. Hát a német cikkben csak 280.000 van írva évente, ez messze nincs egymillió. Valami nem stimmel a számításokkal. Ennyit egy egyszerű munkás is megkeres. Nem havi nettóról akart beszélni?

 6. Csatlakozom Szilasi A Péter véleményéhez. Szerintem is fordítva igaz az egész. A bajor politikusokat véli finoman szólva orrba helyezett karikával megvezetett patásoknak Orbán Viktor által. Mert Martin Schultz pontosan kiismerte a kis zsebdiktátor módszerét, mindig és mindenhol a helyzetnek megfelelő nyilatkozataival képes -ha ideig-,óráig is- megvezetni néhány “szürke-vakságban szenvedő”,csak a saját igazát igazolni akaró politikust. Ez korábban pávatánccal jellemezte még ő maga is.

 7. Az állampolgárokról beszél,Közben semmibe veszi őket! A nyugat politikusai már ki ismerték ,nem veszik már komolyan őt!

 8. Inkább izgága zavar keltő! Sok kárt okozott ennek az országnak és Európának,ezt nem lesz egyszerű helyre hozni!

 9. Ez nem jelent semmit az a lényeg hogy mit mond,és úgy gondolom a tények ismeretében igazat mond!

 10. Erre a jelenlegi politikára én nem lennék büszke! Mellette nem nagyon találsz alátámasztó pártot,csak azt a pár főt akik a KDNP ban vannak!

 11. Szart ér a harag hatalom nélkül ! Hát még ész nélkül …egy 8 osztályos seggfej meg aki ezt cikkbe lehozta ,meg a hozzászólók nyavalygása csak egy temetési hangulat igen a bal és liberális kihalás szerencsétlen nyavalygása .2018 bebukva a jövő pedig veszve ennyi jutott a sokéves szarakodásotok miatt .

 12. Jabronka Richárd Tudom ,hogy van az a pénz egyeseknek mint önnek is de nem értem miért kell faxnak nézetni magát ………..vagy vigasztalja sok elbaszott pöcsfejeket ezzel a cikkel

 13. Elég szégyen a mai világban, hogy egy tanulatlan senki ( Schultz ) egyáltalán eljuthatott a politikai hatalom ilyen magasságába, amikor lassan egy takarítói álláshoz is diplomát kérnek.
  Szóval ő inkább maradjon csendben és szégyellje magát, hogy ennyire igénytelen barom.

 14. Hát nem tudom. A németeknek megfelel. Az a helyzet,hogy én is sokáig így gondolkodtam mint te,de ha a hazai viszonyokat nézzük,itt is lassan csak a káderek érvényesülnek..a tehetség nem fontos. Másfelől pedig baxhatjuk a sok magasan képzett politikust,hiszen amikor lopásról van szó,oly’ mindegy,hogy van diplomája vagy nincs. A lopás az lopás. De ha ezek a magasan képzettek képtelenek normálisan vezetni egy országot itthon,akkor nem tök mindegy,hogy milyen iskolát végzett el? A németeknél ezzel szemben azért még van respektje a tehetségnek, suli ide vagy oda.

 15. A németek nem szenvednek címkórságban, mint a magyarok. Vicces egyébként, hogy azt motyogod, melyik német politikus maradjon csendben! Szerintem ez baromi igénytelen, piti dolog!

 16. Kedves Ágnes, azért veri a sors velem és még nagyon sok olyannal együtt, aki megveti Orbánt, mert a magát nagyon okosok hívő magyarok többsége nem veszi észre, hogy mindannyian ugyanabban a csónakban ülünk ugyanazon a vízen (a víz.a történelem jelképe). A csónakot kevés kiválasztott irányítja, ezek a politikusok, vannak, akik eveznek és vannak, akik a farban kucorognak, mint balansztok. Ők beletaszíthatók a vízbe. Ez a nép. Azaz mi.

 17. Aztán már miért is igénytelen, piti dolog?
  Egy tanulni lusta (otthagyta a középiskolát és később sem érettségizett le), ráadásul elismerten (volt?) alkoholista esetében?
  Az nem igénytelenség, hogy nincs még egy érettségije sem? A mai világban, egy politikai vezetőnek?
  “…korábban rendre megsértődött, amikor kiküldték az Európai Tanács üléseiről, ahol az EU tagállamainak állam- és kormányfői üléseztek.
  Ha kirúgnak, leülök az ajtó elé, táblát akasztok a nyakamba, amelyre fölírom: Ez Angela Merkel demokráciaértelmezése! Csak egyetlen megoldás van: hatalomra kell jutnom. Minden hatalmat nekem!”
  – mondta fölháborodva.”
  (a Der Spiegel cikke)
  Magyarul egy hatalommániás, beképzelt, önkontroll nélküli alkoholista balliberálvadbarom.
  Kb. ennyit a német védencéről.

 18. Mi a bánatos közötök van Schulzhoz?
  Van egy igen nagy létszámú idióta csapat Magyaroszágon, akik folyamatosan emlegetik, szapulják.
  Ehhez képest Németországban a kutya sem foglalkozik vele.
  Nem dereng, hogy veletek valami nincs rendben?
  Miért nem foglalkoztok a saját primitív, arrogáns, buta, beszélni alig tudó politikusaitokkal? Van belőlük szép számmal, gazdag a gyüjteményetek! 😀

 19. Talán az a közünk, hogy az a még nálunk is idiótább vadbarom állandóan Orbánt és Magyarországot szapulja teljesen oktalanul és jogtalanul.
  Ha nem tenné, akkor nálunk sem foglalkozna vele a kutya sem.

 20. Az a bajotok, hogy nem veszitek észre az ELLENSZÉLben saját magatokra fújatjátok saját húgyotokat!

 21. Orbánra sokan megválóként néznek Németországban. A Schulz féle árulók véleménye nem számit!

 22. Annyiban lehet,hogy igazad van,mikor marhának,meg birkának nevezed magad! A nemzetáruló Uniót meg imádjad csak! Majd ha a muszlemek szét***k a valagad,akkor is jusson eszedbe amiket írtál!

 23. Mit beszel itt politikarol Orban csak az orszag kirablasahoz ert a rablobandaja tamogatasaval aztan ” kormanyfo felelos az osszae allampolgarert joletukert, egeszsegukert………hat ez ami Orbant egyaltalan nem erdekli mit is olvastam hogy Magyarorszagon minden 3 gyerek ehezik hatalmas sorok allnak az ingyen etelek kiosztasanal egyes korhazakban kisebb operaciok utan a varoteremben a varo betegek elott kelll oltozkodniuk videki korhazakban a beteg gyerekeket az aruhazi bevasarlo kocsikban szallitjak mert nincs keret se kerekes szekekre se letigara…..de footbal stadiumra es academiara arra van mindig penz hany is van 10,12…. BORZALMAS
  Kadar Janosrol egy biztos hogy nem rabolta ki az orszagot es nem lopott annyit mint Orban es nem tett egy volt gazszerelot miliardosa mennyi is egy ev alatt 30/????/ vallalattal lett gazdagabb amit aztan elobb szerzett meg felul mulja az amerikai miliardosokat is eredmenybe!!!!!!!

 24. Ne tulozzon azert a jelolt fizetes az eves € 280.000 vagyis havi € 23.000 realis egy politikus magas fizetese es sajnos nagyon messze all egy munkas evi jovedelmetol ami kb. € 28-35.000 es igy mar egy magas jovedelem

 25. Szövegértésből elégtelen. Jabronka Richárd is a suli mellé járhatott, mint ez a volt alkesz Martin Shulcz….

Leave a Reply

Your email address will not be published.