Már szinte biztos: Orbánt komoly téveszmék gyötörhetik

Fotó: Eric Vidal / Reuters

Téveszmék fogságában

A Magyar Idők nevű kormánypropagandában megjelent ma egy “publicisztika” egyenesen a szentséges miniszterelnök, Orbán Viktor tollából. Amit a  nagy ember megható karácsonyi üzenetnek szánt, könnyen ellene fordulhat a végén.

A szöveg ugyanis félelmetes képet fest a miniszterelnök (tév)eszméiről…

Kezdjük mindjárt a címadással: “Meg kell védenünk a keresztény kultúrát“. Ez már önmagában is sokaknál kiverheti a biztosítékot. Hogyan lehet ugyanis az, hogy egy szekuláris, modern államban a megválasztott miniszterelnök, akinek a feladata az volna, hogy az egész országot képviselje és megjelenítse, ilyen durván egy vallási kisebbség köpenyébe bújik? Ráadásul a kereszténység melyik ágáról beszélünk? És mi van a kisegyházakkal? Hát a krisnásokkal, akik rendszeresen ételt osztanak (az állam helyett is)? A buddhistákkal? A taoistákkal? De leginkább: emberek millióival, akiket már régen nem érdekelnek a vallások? A miniszterelnöknek őket nem kell képviselnie?

Ám itt következik a második probléma. Mégis mitől kellene megvédeni a keresztény kultúrát? Minden fejlett országban, ahol békében képes sokféle ember megélni egymás mellett, ott azt látjuk, hogy a sokszínűség gazdagítja és erősebbé teszi az országot.

Tehát pont nincs veszélyben van a kereszténység.

Egy nyitott és sokszínű országban fordítva kellene lennie: a  kereszténység is aktívan járulhatna hozzá egy békés világ és virágzó társadalom felépítéséhez. Persze ehhez nem ellenséget kellene látni a másik emberben, hanem elfogadni, hogy mások másként vannak a lélek dolgaival.

A miniszterelnök a múlt embere

Amikor olyanok hangzanak el Orbán szájából, minthogy

“Az európai emberek számára a keresztény kultúra határozza meg hétköz­napi erkölcseinket.”

vagy éppen, hogy

“A keresztény kultúra igazít el bennünket az élet ellentmondásai között. Meghatározza fölfogásunkat az igazságosság és az igazságtalanság mivoltáról, a férfi és nő viszonyáról, a családról, a sikerről, a munkáról és a becsületről.”

akkor bizony furcsa, szorongató érzést érezhetünk a torkunk táján és kétségbeesetten fogjuk a fejünket. Mert az bizonyosnak, hogy a kereszténység fontos része a történelmünknek és a kultúránknak. Bolond volna, aki ezt tagadja. De hogy meghatározná hétköznapi erkölcseinket? És akkor mi van a római jogra épülő törvényhozással? Mi van az amerikai filmiparral? A görög mítoszok erejével? A távol-kelet titokzatos filozófiájával?

Nem. Az igazság és igazságtalanság, férfi és nő, család, siker, munka és becsület kérdéseiről nem avítt dogmák adhatnak útmutatást, hanem modern gondolatok, melyek friss levegőt engednek be a szobába. Pezsgő viták, tudományos kutatások és fejlődés:  ezek azok a dolgok, melyek által mi magunk dönthetünk és állapodhatunk meg arról, miként kívánunk élni. Szemforgató ájtatosság helyett, testvéries őszinteség, nyitottság és a dolgok őszinte megbeszélése segíthet minket újra a sikeres nemzetek közé emelkedni. Ez a jövő: tudás, a tudatlanság, felvilágosultság a babonák, fény a sötétség helyett.

Orbán Viktor képtelen alkalmazkodni a 21. századhoz. Ezért a modern világot csak egy régi szemüveg torz képén keresztül tudja megérteni. Képtelen megújulni, képtelen a valóságot látni akként látni amilyen: megoldandó problémákban ugyan még mindig bővelkedik, de összességében mégis  egyre gazdagabb, egyre globálisabb, egyre fejlettebb. Az ilyen gondolkozást pedig, amikor valaki mindenáron a hamis képzetekhez ragaszkodik, a pszichológiában téveszméknek mondják. Nem szerencsés, ha egy vezető feje ilyenekkel van tele.

 

33 Comments

 1. Így van ! Nem szerencsés ha egy buggyantagyú embernek látszó élőlény ül a miniszterelnöki székben ! Orbán totál meghülyült ….. nem hiszem el, hogy egy beteg elméjű zombit ne lehetne kényszerzubbonyban beszállítani egy egészségügyi intézménybe !

 2. Keresztény értékek?:
  keresztes háborúk,
  inkvizíció…
  jelenleg:
  kormánypropaganda a templomokban,
  hajléktalanok vegzálása,
  a templomok környékén a koldulás betiltása,
  a karitatív tevékenységek ellehetetlenítése…
  A mindenkori hatalomhoz dörgölőző, feneketlen papzsák.

  Ezek számomra nem értékek, hanem gyalázat.
  Ha van Isten, remélem a pokolra jut az összes!

 3. Ugyan már! Emberek, ez nektek szól! A mi viktorunk nem keresztény, hanem egy csaló, aki ezzel a szöveggel kábítja a kábítandókat. És láss csodát, van aki beveszi.

 4. Ki kellene nézni a nagyvilágba, rögtön észre venné a cikk irója, hogy milyen igaza van Orbánnak! Persze, ő tudja, csak nem érdeke mindezt el is ismerni! Európa pedig akkor is keresztény ha lakói egy része ateista!

 5. Itt van Bellus a buggyantagyú csúti törpe ánuszának fényezője ! ……annyira szánalmas , nyomorult féreg !

 6. Miben van igaza a buggyantagyú csúti suttyónak? ….abban, hogy rengeteg a kötözni való bolond Orbánisztánban, akik beszopják a hablatyát? ……mocskos narancsos maffia !

 7. Belluska ! Az agyadban forr a narancslé? ……. reméljük megérjük, hogy a fajtádat kiterítik ……. mocskos narancsos söpredék !

 8. Ettol gyakran fog el a hanyinger. A primitiv, zsigeri, paraszt kettos mercetol. Amikor latod mas kommentjet, tapsikolsz, mint egy debil, majd reagalsz az en kommentemre, sertetten. Rohej.

 9. A fajtádtól Bellus mi okádunk !…..ennyire primitív , agymosott férgeket , mint a fidess-nyaloncok ….. CSAK orbánisztánban tenyésztenek, a csúti vályogsoron !

 10. Belluska! Ne izgasd magadat, nert megüt a guta ! ……te Bellus! A fidess-trolloknak karácsonykor is szolgálni kell a mocskos vályogsori suttyót? …… üdv, a kurv@ anyukádnak és a ribanckurv@ rokonaidnak ! …….a fajtádat írtani kell, mert kártékony férgek !

 11. Baj van ?…..miért hívogatod a jó édesanyukádat? …..pelust kéne cserélni rajtad? ……szegény Bellus ! ……az agyad tropa !

Leave a Reply

Your email address will not be published.