Legfőbb bizalmasa fordult szembe Orbánnal: végre elkezdődhet a végjáték

A váratlan fordulat

Azt mind tudjuk, hogy a Fidesz rosszabb, mint a legkeményebb katonaság. Szabad vélemény nincs, kritizálni tilos és ha bárki megsértené a hűbéri rendet, annak bizony kemény bosszúval kell számolnia a vezetés részéről. Ugyanakkor ezért a hűségért cserébe jellemzően hosszú évekre biztosítják a szilárd és kényelmes megélhetést egymásnak. Ám most nem akárki vette a bátorságot és lépett ki a sorból.

Lehet, hogy most kezdődik a Fidesz végjátéka?

Az index.hu adott hírt a váratlan fordulatról: a Tagesspiegel című német lapban jelentetett meg közös cikket Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztos és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Amit a cikkben leírnak, az talán a legkeményebb pofon, amit Orbán idáig politikustól kaphatott…

Ne felejtsük el, hogy Navracsics korábban a miniszterelnök egyik legközelebbi bizalmi emberének számított, Juncker pedig az a politikus, aki nyíltan “lediktátorozta” Orbán Viktort. Az tehát, hogy közös cikket írtak már önmagában is döbbenetes. De amit a cikkben írtak, az valami egészen meglepő.

Miközben itthon a kormány egyfolytában “hadban áll” Brüsszellel, félti a magyar nemzeti öntudatot és egyfolytában keresi az ürügyeket az újabb és újabb konfliktusok kirobbantásához, Navracsics és Juncker arról írnak, hogy közös európai identitásra, oktatásra és kultúrára van szükség. Ám ez még semmi, hiszen a szöveg egy pontján félreérthetetlen módon utalnak Orbánra és a rendszerére.

“Hogyan tudjuk még jobban kiterjeszteni a sajtószabadságot, a média sokszínűségét és a minőségi újságírást? Hogyan tudjuk érvényesíteni a populizmus és az idegenellenesség mellett a demokrácia és a szabadság értékeit?”

Ezt pedig nem értelmezhetjük másként, minthogy Navracsics Tibor erőteljesen szembefordult egykori barátjával és főnökével, az abszolút populista és idegenellenes Orbánnal. Bár a pontos mozgatórugókat egyelőre nem látjuk tisztán, az kétségtelennek tűnik, hogy itt valami komoly változás érlelődik a levegőben. Talán még az sem elképzelhetetlen, hogy szándékosan  jövő évi választásokra fenik a kardjaikat, mert az Európai Unió végre megelégelte, hogy az Orbán nevű törpediktátor egy kontinens békéjét verje szét folyamatosan a renitenskedésével.

Navracsiscs egyelőre hallgat a további céljairól. Éppen ezért felelőtlenség volna komolyabb találgatásokba bocsátkozni. De azért láttunk már olyat, hogy az eluralkodó őrületben egy-egy értelmesebb politikus megbuktatja saját pártjának romlott vezetőit, mert végül betelik nála a pohár és megelégeli azt a romlottságot, ami körbeveszi. Egy Navracsics Tibor vezette Fidesz talán visszatalálna végre a józanság útjára…

loading...