Nem fogod elhinni, ki lehet Orbán új jobbkeze: ez már túlmegy minden határon

Gyanús mozgások várhatók

Minden maffiafőnök bevett trükkje, hogy a legfontosabb segítői között fenntartja a bizonytalanságot. Ezzel eléri, hogy az emberei versengjenek egymással, ő pedig könnyedén megvásárolhatja a hűségüket. Nincs ez másként Orbánéknál sem. Ám ha hihetünk a kiszivárgott pletykáknak, most olyan húzásra készül a miniszterelnök, ami még tőle is szokatlanul nagy merészségre vall.

Ma még Lázár János a kancelláriaminiszter. Gyakorlatilag az ő dolga végrehajtani, amit Orbán kitalál, éppen ezért ez egy nagyon fontos pozíció: igazi hatalom és sok-sok pénz jár vele. Ám kiszivárgott információk szerint komolyan meginoghatott a bizalom a hódmezővásárhelyi politikusban, mert már mindenfelé az utódjáról beszélnek.

Néhány hónappal ezelőtt maga Lázár pedzegette, hogy esetleg visszavonulna az országos politikától. Akkor sok szó esett németországi üzleti érdekeltségekről és arról, hogy a miniszter esetleg inkább parlamenti képviselőként szeretne tovább dolgozni. Ám nagyon úgy fest, hogy ez akkor még csak a beetető hadművelet volt. A valóság ugyanis sokkal keményebb, mint azt valaha is gondoltuk volna…

A Fidesz utolsó “tehetsége”

Mindannyian emlékszünk még Szijjártó Péterre fiatal szóvivő korából: már akkor is igazi pártkatona volt. Amint meglátott egy kamerát, neki mindenképpen oda kellett pattannia gyurcsányoznia egy jót és ezt ismételgette éjt-nappallá téve, mint valami megkergült papagáj. Aztán (feltehetően az Orbánnal meglévő személyes és furcsa viszonya miatt) hirtelen magasra emelkedett. Előbb csak külügyi államtitkárt faragtak belőle, majd miniszterré emelték. Sokak nagy sajnálatára…

Ne felejtsük el ugyanis, hogy mióta Szijjártó Péter lehet Magyarország külügyminisztere, azóta egymást érik a diplomáciai botrányok. Szijjártónak láthatóan fogalma sincs arról, hogyan kell diplomatikusan dolgozni. Az a tévképzet él a fejében, hogy ebben a pozícióban is elég csak elhápogni az éppen futó fidesz-propagandát és máris le van tudva az aznapi külügyi intéznivaló. Emlékezzünk csak arra, hányszor szólt vissza hisztis kölyök módjára nála sokkal komolyabb és érettebb politikusoknak, sőt magának Angela Merkelnek is. Lehet persze kritizálni a német kancellárt, de nehezen lehet egy kalap alá venni a két politikust: az egyik egy nyikhaj, a másik Európa vezetője.

Az elmúlt napokban aztán váratlanul felforrt a hangulat a miniszter körül. Egyszerre derült ki róla, hogy

  • ő lesz a hangja a legutóbbi telefonos Soros-kampánynak
  • egy magas rangú fideszes politikus szerint tudatosan építik Szijjártó “arculatát”, mert Orbán már szabadulna Lázártól, a korábbi kegyencétől és Szijjártót tervezi a helyére ültetni, miután szétválasztotta a külügyet és a külgazdaságot külön minisztériumokká
  • hónapok óta terjeng kormányzati körökben a pletyka, hogy Szijjártó lehet az új kancelláriaminiszter
  • a Külügy és Külgazdasági Minisztérium egyik fejese is megerősítette, hogy kettéválasztják a minisztériumot

Vajon véletlen volna, hogy az elmúlt hetekben furcsa pletykák kezdtek szivárogni a Fidesz háza tájáról? Vagy pont ellenkezőleg, ez már az előkészítése azoknak a radikális átalakításoknak, amit a miniszterelnök tervez, ha esetleg megnyerné a 2018-as választásokat? Bármelyik is a valóság, a jelek túlságosan egy irányba mutatnak, hogy puszta egybeesésről legyen szó.

Itt bizony valami váratlanra készül Orbán, ez nem is kérdés.

De azért ez egyszerre megdöbbentő és rémítő. Szijjártó már külügyminiszterként sem értett máshoz, minthogy folyton kötözködött más országok vezetőivel. Orbán jobbkezeként mit fog majd kezdeni? Kivel fog kötekedni? Csak nem a saját hazájának lakóival? Ha valami nem sikerül, akkor velünk beszél majd olyan hangon, ahogy más diplomatákkal teszi?

Nagyon úgy fest, hogy a Fidesz szép lassan felemészti az utolsó tartalékait. Nincs már egyetlen komolyan vehető politikusuk sem, ha Orbán valóban a külügyminisztert látja az egyetlen embernek, akit maga mellé emelhet. A jó hír, hogy ezzel elindulhat végre a Fidesz végromlása. Csak győzzük kivárni!

(Az esetről bővebben az index.hu számolt be.)

 

loading...