Vekerdy Tamás leleplezte végre Orbán rendszerének gonoszságát: a hideg kiráz a szavaitól

Forrás: nol.hu

A gonoszság hatalma

Vekerdy Tamás ritkán szólal meg közéleti témákban. Amikor viszont megteszi, érdemes minden egyes szavát megjegyezni a neves gyermekpszichológusnak. Ám amit ma tett közzé a Facebook oldalán, az nem egyszerűen csak fontos. Hanem talán a legfontosabb igazság Orbán rendszerének gonoszságával kapcsolatban.

A népszerű  pszichológus  így  kezdi: “A diktatúrák lényegében dekortikalizálják az alattvalókat, mondjuk így: ’lehámozzák a kérget’, tehát nem kell kibírniuk ezt a bonyolult világot, mert felülről megmondják nekik, hogy mi az egyedüli igazság, és kik jelentenek veszélyt. A propaganda mindig bűnbakot kereső és találó egyszerű szólamai megcélozzák és felszabadítják a kéregalatti érzelemteli – félelem-düh-agresszió; ebben a sorrendben! – központjait.”

Majd az alapozás után rátér a lényegre:

“Az élet szorongató! A szorongás – mondja a tudományos nyelv – tárgy nélküli félelem.

A propaganda tárgyat ad ennek az életerőket egyébként elszívó szorongásnak.

Megmondom, miért szorongsz! És kijelöli azt a masszaként megnevezett embertömeget – vagy azt az egyetlen embert –, akitől félni, szorongani kell. Ha az agykéreg működését lebénítják, ha engedjük lebénítani, akkor

visszazüllünk állatokká – de nem boldog állatokká, akik ösztöneikben és ösztöneik által biztonságosan élnek, hanem beteg állatokká, akik ki vannak szolgáltatva betegítő ösztöneiknek.

Hogy ezeket kiélhessék, tárgynak kell tekinteniük a többi embert. Morális idiótákká válnak – erre van szükségük ahhoz, hogy ne tudják átélni a másik ember állapotát, szenvedését. Veszélyes, gyilkos dolog ezeket a kéreg alatti impulzusokat felszabadítani.”

Pontos, elegáns és nagyon komolyan megszívlelendő Vekerdy tanítása. És igaza van. Ha engedünk az orbáni csábításnak  és  megengedjük, hogy lealacsonyítsanak minket, akkor ők győztek. Tartsunk tehát ki az elveink mellett! Maradjunk Emberek!

loading...