Balognak beüzent egy valóban bátor diák: átadott neki valami nagyon kompromittálót

Fotó: Móricz Simon, nol.hu

Sokan beszélnek sokfélét az oktatásról, különféle szereplők, de amikor az oktatás alanyától érkezik visszajelzés, ráadásul egyenesen a miniszternek, akkor Balog Zoltán is meghökken. Egy középiskolás diák állította meg a Humán Erőforrások legfőbb forrását, hogy átadjon neki egy üzenetet, amelyben a magyarországi iskolarendszerekkel kapcsolatos aggályait gyűjtötte össze a mindenkit lesokkoló PISA-eredményekkel kapcsolatban.

Balog nem állt meg, épp csak egy álmosolyra és egy gyors kézfogásra futotta neki, majd sietett is tovább. Pedig lett volna miről beszélnie. A legfrissebb PISA-felmérésben Magyarország ismét az átlag alatt teljesített, a háromévente készülő nemzetközi felméréssorozatban immár sokadszor. Balog államtitkára szerint egyébként 2019-től már gyakorlatiasabb lesz az új alaptanterv.

Az EMMI tavaly többek között módszertani sajátosságokkal magyarázta a rossz eredményeket, például hogy számítógépen kellett kitölteni a teszteket. A PISA-tanulmány is aláhúzza, hogy az befolyásolhatja az eredményeket, hogy mennyire kezelik magabiztosan a számítógépeket a diákok. Mindemellett a PISA-teszt épp azokat a kvalitásokat veszi figyelembe, és azokkal operál, amelyekből Magyarországon erőteljes hiány mutatkozik. Gondolhatunk itt a közös munkára, a diákok egymással való kooperációjának ötletességére, tehát minden olyasmire, ami a későbbiekben a XXI. századi követelményeknek, vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy a nagybetűs életnek velejárója.

Balog Zoltán hiába hárítja a felelősséget, egy közel egy évtizedes kormányzás mindenképp befolyással van a diákok teljesítményére, főként hogy rögtön 2010-ben elkezdte építeni a Fidesz a dilettáns oktatási rendszerét, amelyet még a mai napig sem “tökéletesített.” Ha még egy ciklusa lesz rá, a négy év múlva következő PISA-teszt eredményeibe inkább bele sem merünk gondolni.

loading...