Lázár János izgulhat, mint kisdiák feleléskor: milyen sors vár ezután a miniszterre?

Fotó: MTI

Lázárt vizsgálják

Nagyon durva ügyről adott ma hírt a 24.hu. Az Európai Unió végre rászánta magát, hogy tüzetesen átvizsgálja a Lázár János alá tartozó közbeszerzéseket. Nem hinnénk, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter mostanában nyugodtan alszik…

Az EU ellenőrei ma érkeznek és ha lehet hinni az előzetes híreknek, nem kevesebb, mint 34 különböző projektet készülnek az utolsó fillérig ellenőrizni. A vizsgálat kiemelt figyelmet készül fordítani arra, hogy mennyire megfelelő a magyar közbeszerezési eljárások rendszere és milyen alapos ennek az ellenőrzése. Ismerve az elmúlt évek történéseit, nem lennénk meglepve, ha szinte mindenhol botrányos vétségeket tárnának föl az ellenőrök.

Ám akármennyire szeretnénk látni, ahogy egy szakszerű bizottság végre úgy megizzasztja Lázárt, mint lusta nebulót a fizikatanár, sajnos a miniszter hanyagsága miatt mi is pórul járhatunk. Ha ugyanis a vizsgálat kimutatja, hogy Orbánék a közbeszerzéseket semmi másra nem használják, mint a barátaik és családtagjaik kitömésére, akkor könnyen lehet, hogy letiltják a 2014-2020 között évek támogatásainak kifizetését. Ez pedig óriási tragédia lenne, hiszen

Magyarország így körülbelül 9000 milliárd forinttól esne el.

Ez elmondhatatlanul rengeteg pénz. Majdnem annyi, mint amit az egész állam mindenestül elkölt félév alatt. Ez került most veszélybe Lázár miatt.

Túl sok a gyanús ügy

Az egészben az a legkínosabb, hogy pont Lázár János minisztériuma alá tartozna az uniós pénzek elköltésének szigorú ellenőrzése. Pont az ő dolga lenne megakadályozni a felháborítóbbnál felháborítóbb tolvajlásokat. Ehhez képest olyan ügyeket fog a bizottság vizsgálni, amelyeknél annyira feltűnő a nyilvánvaló túlárazás, hogy még egy ötéves is könnyedén észrevenné. Például:

 • eszközbeszerzési és jogi szakértői tanácsadás: 5 milliárd forint
 • kommunikációs tevékenység  (3 részben): 5,1 milliárd forint
 • a fejlesztéspolitikai intézményrendszer külső szakértői támogatása: 560 millió forint
 • kommunikációs tevékenység (2 részben): 6,5 milliárd forint.

Nem vicc. Ám a legdurvább még hátra van. A 24.hu szerint ugyanis:

“az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálata alapján korrupciós gyanú merült fel, egész pontosan az, hogy még a Brüsszel által a közbeszerzések csúcsellenőrzésére adott pénzeket is megcsapolták.”

Ez olyan, mintha valaki megfújná a saját házára szerelhető riasztót, hogy aztán könnyebben kirabolhassa. Ám még mindig nincs vége! Itt egy lista a legdurvább ügyekről, amik miatt Lázárt most kínpadra vonják:

 • Hármas metróvonal, rekonstrukció, Nagyvárad tér-Lehel tér: 39,3 (59,7) milliárd forint,
 • Budapest-Esztergom, vasútvonal villamosítása: 28,6 (33,7) milliárd forint,
 • Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy, illetve Fonyód-Kaposvár, vasútfejlesztés: 55,5 (72,4) milliárd forint,
 • Kelenföld-Százhalombatta vasútkorszerűsítés: 30,9 (51,3) milliárd forint,
 • M4 Berettyóújfalu-Nagykereki, autópályaépítés: 68,6 (83) milliárd forint,
 • R67 gyorsút: 51,4 (65,7) milliárd forint.

Orbán Viktor szerint persze nincs korrupció. De azért az nyilvánvalónak tűnik, hogy egy ilyen elhazudhatatlan botránysorozat után már neki is lépnie kell valamit. Vannak határok, amit még ő sem léphet át, mert egyszerűen közröhej tárgya lesz Európa szerte. A fontos kérdés tehát az, hogy vajon ez a vizsgálat végleg megpecsételi-e Lázár János sorsát?

20 Comments

 1. UTCARA.2 HET ES ANNYI NEKIK.CSAK NEM EVVEL A LESZEREPELT SZINTEN ZENÉSZ MOCSKOS HORDANVAL MEG TAKONYKOLYKEIKKEL KELL KIMENNI HANEM A NÉPNEK ES MINDENT LEZARNI.NEM IGAZ NINCS BUDAPESTEN NÉHANY NEM HORDATAG AKI VISZI A NÉPET.PERSZE MEG SE “MOZDULUNK” HA NEM NÉPSZAVIS VALASZTAS ES ELLENORZES VAGYIS ARLAMET PÁRTOK NYET.KULONBEN FULLADJATOK A ZSIROTOKBA.EGY ZSOLDOST SE TUDTOK FELMUTATNI AKI MEGFINGATJA EZEKET AZTAN EGYNLO ESELY MERT CSAK EGYENI INDULOK LESZNEK.MINDENKI INDULHAT.HA NEM ELÉG HOGY TAKARODNIUK KELL MÉG GARANCIA IS KELL HOGY TI JOTTÖK AKKOR JOBB HA LEHUZZATOK MAGATOKAT A BUDIN MERT A NÉP A ATSZAVAZ ORBANRA AKI HOMLOKEGYENEST MASOKKAL SZOVETKEZIK FELSO SZINTEN

 2. Hiába kapnánk meg a 9000 milliárd forintot, úgyis az övék lenne. Ha nem lehet a miénk akkor ne legyen az övék sem . Nincs garancia arra hogy a jövőben igazságosan, a szükség szerint használnák fel a támogatást.

 3. Lázárnak nem kell félnie.
  Az EU-nak sem apparátusa, sem eltökélt szándéka nincs arra, hogy tételesen elszámoltasson országokat a felzárkóztatási alapok törvényes felhasználását illetően.
  Amikor az erre hivatott rendszer kidolgozták, abból indultak ki, hogy minden tagállam igyekszik, a lehető leghatékonyabban az ország felzárkóztatása érdekében felhasználni a támogatásokat.
  Lázárnak nincs félnivalója.
  Az EU egy idealista, töketlen balek.

 4. Álmodik a nyomor ! Alig várjátok, hogy valami Magyarország ellen jöjjön !Nem kell beszarni libsi-komcsi csôcselék !

 5. Olyan gyenge a gondolkodásod, mint akváriumban a halnak.Ugye ezt sem tudod? Lényeg a hal az akbárium egyik oldalát a másiktól sem tudja megkülönböztetni.

 6. Végre! nagyon remélem, h tényleg feltárnak az ellenőrök mindent amit fel kell tárniuk! Őket csak nem fizetik le? ( nagyon szomorú,h. ilyen vezetőink vannak!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.