Megroppanhat a Fidesz: döbbenetesek a legújabb számok

Forrás: M. Schmidt János / Népszabadság (nol.hu)

A többség váltana

Az IDEA Intézet ma közzétett közvélemény-kutatása döbbenetes adatokat közölt: százból hetven ember ma kormányváltást akar Magyarországon. Az ellenzéki pártok pedig kezdik összekapni magukat.

Bár Orbán Viktor igyekszik megnyugtatni híveit arról, hogy nincs mitől tartaniuk, mert egy ország áll mögöttük, az IDEA Intézet ma megjelent kutatása bizony nagyon más képet fest a valóságról. A lenti képen a narancsos szín mutatja azoknak a számát, akik szerint többen vannak a kormányváltást akarók, a kék pedig azokat az embereket, akik szerint maradnia kellene az Orbán-kormánynak. Az ábráról is jól kivehető, hogy

az összes megkérdezett 70%-a szerint többen vannak a kormányváltást akarók.

Egyedül a Fidesz szimpatizánsai szerint tévedés az egész. Ők természetesen szimpatizálnak a mostani kormányzattal. (Mondjuk, ha mindenki szembejön az autópályán, érdemes lenne megfontolniuk, hogy nem ők vannak-e rossz sávban.)

Forrás: IDEA Intézet
Forrás: IDEA Intézet

Ez már önmagában is nagyszerű hír, hiszen hiába a minden mennyiségben ránk öntött kormányzati gyűlöletkampány, nagyon úgy fest, hogy a többség bizony átlát a szitán. Ám még ennél is jobbak a hírek: az ellenzéki pártok új erőre kaptak.

Többségben az ellenzék

A kutatás második ábráján a pártszimpátiákat láthatjuk. Ne ijesszen meg minket a Fidesz kiugró eredménye, előnye ugyanis csak látszólagos. 37%-on áll ma a kormánypárt, amivel egyértelműen nyeri a pártok versenyét, ám ha összeadjuk az ellenzéki pártok eredményeit, döbbenetes következtetésre jutunk.

Az ellenzéki pártok együttes eredménye ugyanis már most előzi a Fideszét.

A Jobbikot nem számolva, a biztos szavazók között ugyanis az ellenzék népszerű pártjai már most 39%-on állnak. Két százalékkal a Fidesz felett. Ráadásul majdnem mindegyik ellenzéki formáció esélyes, hogy bőven megugorja az 5%-os választási küszöböt. Az MSZP zuhanása megtorpant, a Gyurcsány Ferenc DK-ja megerősödött. Az LMP stabilizálta magát, a Karácsony Gergely vezette Együtt-Párbeszéd pedig a korábbi hónapok ügyetlenkedései után egészen megtáltosodott: a szövetség a Momentumot is maga mögé utasítva elérte az 5%-ot. A Momentum egy kicsit még hátrébb van, de nem esélytelen, hogy ők is bekerülhessenek a következő országgyűlésbe.

Forrás: IDEA Intézet
Forrás: IDEA Intézet

Ezek nagyon jó hírek, talán a legjobbak, amiket mostanában hallhattunk. Ám ne felejtsük el, hogy a Fideszt csak együttműködéssel lehet leváltani. Az ellenzék pártjainak nem szabad arra pazarolni az energiáikat, hogy egymással viaskodnak. Hanem mind a 106 egyéni körzetről sürgősen meg kell állapodniuk, amilyen gyorsan csak tudnak. (Ezt hívják koordinációnak.) Ha ez megtörténik, akkor előállhat az a ravasz megoldás, hogy az egyéni körzetek jelöltjei visszaszorítják a kormánypártokat, a külön listák pedig az ellenzék sokszínű szavazóbázisát sorakoztatják fel Orbán korrupt rendszerének megdöntésére.

Ne feledjük tehát, az ország ma a kormányváltást akar, az ellenzék pedig már most vezet. Innen üzenjük ezért az ellenzék vezetőinek: el ne szúrjátok nekünk!

loading...