Olyan balhét akar a Fidesz Gyurcsány nyakába varrni, amin még a legelvakultabb Orbán hívők is nevetnek

Forrás: MTI

Hazánk nemzeti fociválogatottja megint kikapott, ezúttal Luxemburgtól. Ebben még nem is lenne újdonság hiszen ha őszinték akarunk lenni ez nem egy ritka esemény a magyar sportéletben. Az viszont ahogyan ezt a kormánypárti sajtómunkások próbálták kommunikálni, az több mint vérlázító.

Szöllősi György, Orbán Viktor kedvenc sportújságírója, a Mészáros Lőric kezében lévő Nemzeti Sport főszerkesztőjénél elszakadt a cérna. Olyan következtetésre jutott, hogy miért szar a magyar foci, hogy az embernek meg áll az esze.

Egy publicisztikában fejtette ki velősen véleményét, hogy arról, hogy ilyen helyzetben van a magyar foci arról nem más tehet mint bizony az a bizonyos MSZP kormányzás. A 444.hu szemlézte a publicisztikát és a végkövetkeztetése eszméletlen. Természetesen előre annyit elárulhatunk, hogy szerintük Gyurcsány a hibás.

Onnan indulunk, hogy az Európa-bajnoki részvételünk annak köszönhető, hogy a válogatott idősebb játékosai még „a rendszerváltás előtt tanulták meg az alapokat, de mindenképpen az akkor kialakuló struktúrákban lett belőlük futballista, Gera és Király pedig még látott világbajnokságon szereplő magyar válogatottat is. Vagyis őket még akkorról örököltük, amikor volt még valami erő, rend, hagyomány az egyébként már igen szegény és züllött magyar fociban.”

De aztán – a magyar foci szempontjból sajnálatos módon – jött a rendszerváltás.

„Az utánuk jövők tudása, eredménye azonban már az 1990-et követő húsz év felelőssége, és kevésbé az edzőké, az MLSZ-é, pláne a játékosoké, hiszen a foci, létszámánál, nagyságrendjénél, eszközigényénél, hatásánál és költségeinél fogva mindig nagypolitikai kérdés, még akkor is, ha a politika úgy csinál, mintha nem kellene erre a kérdésre válaszolnia.”

Márpedig Szöllősi szerint „nálunk, sajnos, sok-sok olyan év volt, amikor vagy nem adott, vagy szörnyűséges választ adott a politika erre a kérdésre”. Mármint arra, hogy milyen legyen a magyar futball. És gyorsan szögezzük le, ez nem most volt. Hanem akkor, amikor megszüntek egyesületek, focipályák, leállt a Bozsik-program, nem volt egy tisztességes stadionunk sem, a köztévé nem akarta a válogatott meccseit és a magyar bajnokikat közvetíteni, mert az nem kifizetődő.

„Azt azért senki sem gondolhatja komolyan, hogy ezek az évek hosszú távú keserves következmények nélkül múltak el, vagy hogy mindezt büntetlenül meg lehet csinálni egy sportággal, egy országgal”

– írja a magyar futball nagykövete, aki 2013-ban például a hosszú árnyú Gyurcsány nyakába varrta, hogy szokás szerint még bele sem melegedtek, máris kiestek a magyar csapatok az európai kupákból.

Az MSZP-SZDSZ alatt olyan pokoli időszak volt, amikor a magyar focisták nem külföldre igazoltak, hanem elmenekültek az országból:

„És ha akkor nem tud külföldre menekülni egy-két tehetségünk, most Dárdaink, Geránk, Szélesink, Juhász Rolandunk, Bódog Tamásunk, Király Gáborunk sem lenne.”

Ez kétségtelenül megoldódott azóta, a magyar focisták nem mennek külföldre, mert egyrészt nem szerződtetik őket, másrészt olyan fizetéseket kapnak a foci államosításának köszönhetően, hogy nem is nagyon akarnak menni, mert elvannak az itthoni lötyögéssel.

Csoda-e, ha az MSZP-SZDSZ korszak túlélői csak ilyen teljesítményre képesek most, amikor végre minden rendben van?

„Néhány éve végre nálunk is megfordult a trend, és újra egyre többen és többen futballoznak egyre több létesítményben, de a fentiek alapján talán mégsem olyan meglepő, ha a jelenlegi felnőtt játékosaink klub- és válogatott szinten is elszenvednek igen fájó vereségeket. Véletlenül se mentsük fel őket abban, ami az ő közvetlen felelősségük, például a luxemburgi abszolút lélektelen játék, amire nincs mentség, de generációjuk tagjai azokban az években voltak gyerekek, amikor kis híján megszűnt a futball, a sport Magyarországon.”

Valahol itt juthatott eszébe Szöllősinek, hogy talán kevés lesz az elmúlt nyolc évre fogni mindent, és emlékeztetett arra, hogy a régi kommunisták is utálták a focit. Bár Király és Gera még ugye akkor tanulta az alapokat, amikor rend volt, de az a rész még az írás elején volt, kár felhánytorgatni. De a lényeg, hogy így még nagyobb a feladat:

„De ma azon élcelődni, hogy amit hatvan év alatt sikerült lerombolni, azt nem lehet hat-hét év alatt újjáépíteni, nos, elég olcsó és felettébb igazságtalan szórakozás. Még ha érthető is, hogy a harag rengeteg jogos keserűséget, gúnyt, kritikát lök most a felszínre.”

Vannak-e azért olyanok az MSZP-SZDSZ rémuralom irányítóin kívül, akiknek akad bármi felelősségük abban, hogy most már akár egy 11 fős állam válogatottjától is képes lenne kikapni a magyar válogatott? Szöllősi szerint

  • „ne feltétlenül a rossz hírhozójában, a futni, beadni, becsúszni képtelen játékosban találjuk meg a legfőbb felelőst.
  • Vagy a topmenedzserként, a futballba érkezéséig maradéktalanul sikeres, minden szabadidejét és még nem ősz hajszálát a futballra áldozó MLSZ-elnökben.
  • Sem pedig a magyar futballból is a francia és német élvonalig eljutó, nyelveket beszélő, az ifjúsági válogatottakkal sikeres, fiatal megbízott szövetségi kapitányban.
  • (Még kevésbé az eddig munkához sem látó belga utódjában.)
  • És ne a semmiből valamit teremteni akaró, sokáig állami segítség nélkül működő akadémiákban
  • netán a sport létesítményhelyzetét nemzedékekre megoldó, a futballt végre a helyén kezelő kormányban”.
loading...