Orbán Viktor saját magát buktatta le: még olvasni is kínos, amiket mondott

Brüsszel, 2015. december 18. Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának elsõ napi ülésére érkezik 2015. december 17-én. (MTI/EPA/Laurent Dubrule)

Orbán,  a “triumfátor”

Ahhoz már lassan hozzá is szokunk, hogy hét éve mást sem hallunk a miniszterelnök szájából, minthogy éppen kivel állunk komoly politikai háborúskodásban (jellemzően mindenki mással), de megnyugodhatunk, mert azért akkor is  mi vagyunk a legvagányabbak (tehetségesebbek, sikeresebbek, előrelátóbbak, ravaszabbak, gazdagabbak, stb.) amikor ez messze nem igaz.

Ám Orbán ezúttal csúnyán elszólta magát.

Ennek pedig még csúnya vége is lehet…

Az index.hu számolt be arról, hogy miket sikerült a szájával beszélnie az ország táltosának a V4-ek  egyik  találkozóján Tatabányán. A V4-eket általában a Közép-Európai térség,  vagyis  a visegrádi országok rövidítésére használjuk. Egy ilyen megbeszélésen ejtette ki azt a mondatot Orbán, amit valószínűleg még nagyon meg fog bánni a későbbiekben. Hogy pontosan idézzem:

“Magyarország nem sikersziget”

kezdi a bölcs vezér. Ez pedig nagyon kínos,  hiszen az eddigi kormányzásra másról sem szól, mint a folyamatos öntömjénezésről. Hát hol van ilyenkor a rezsicsökkentés?  A megállítjuk Brüsszelt? A legyőzzük az IMF-t? Nem, miniszterelnök úr, ez bizony nagyon kínos beismerése az Ön kudarcainak!

Később persze próbálta menteni a mentetőt a “nagy ember”, hiszen hozzátette: “[Magyarország] Közép-Európa része, amelynek országai együtt emelkednek fel”. De azért lássuk be, ez messze van mindattól, amit a Fidsz folyamatosan hirdet.

Aggasztóak a számok is

Sajnos nem véletlen Orbán váratlan visszakozása. Gazdaságunk mutatói, tehát a hideg és kemény számok egy egészen másik világot mutatnak, mint amiről itthon prédikál. A GDP (nemzeti bruttó össztermék) és az főre jutó növekedés is csúnyán elmarad a román, szovák, cseh vagy lengyel adatoktól.

A termelékenységünk 2010 óta folyamatosan csúszik a lejtőn.

Az orbáni hatalomátvételkor még 68%-on álltunk, de ma már alig  tartjuk a 63%-ot. Ez tehát a híres “unortodox recept”. Romlás és kilátástalanság. A legfélelmetesebb számokat mégis az egyenlőtlenség mutatja. Hét év alatt megállíthatatlanul nő a különbség a gazdagok és szegényebbek között. Ha egy folytatódik, könnyen  dél-Amerika sorsára juthatunk. A  gazdagok ott elkerített luxusnegyedekben élvezik az életet, míg a falakon kívül gyerekek  éheznek. Ide vezet az elszabaduló egyenlőtlenség. És erre tett rá sok lapáttal Orbán-kormány.

Orbán elszólása önmagában is nagyon kínos. De ha vesszük magunknak a fáradságot és tudatos állampolgárként a számokon is hajlandóak vagyunk  átrágni magunkat, kirajzolódik a sötét valóság. És ez még kínosabb. Erről pedig mindenkinek tudnia kellene ma Magyarországon.

13 Comments

  1. Lelepleztétek, hogy mennyire keresitek a kákán a csomót, hiába na, én megértem hogy a hataloméhség Auróra ágyúhangját is túlszárnyalja

  2. I beloved as much as you will obtain performed proper here. The caricature is attractive, your authored material stylish. nevertheless, you command get got an shakiness over that you would like be turning in the following. unwell without a doubt come more beforehand again since exactly the same just about very continuously within case you shield this hike.

Leave a Reply

Your email address will not be published.