Titkos kormányzati előterjesztés szivárgott ki: Orbánék gigantikus lépésre készülnek

kép forrása: nol.hu

A háború ellen is védő adatbank

Nagyon aggasztó hírekről számolt be ma reggel a hvg.hu. A kezükbe került ugyanis egy titkos kormányzati előterjesztés, amely szerint az összes magyar állampolgár és cég adatait archiválná a kormány egy központi Kormányzati Adattrezorban. A híreket az egyik minisztérium már meg is erősítette!

A HVG jóvoltából nyilvánosságra került adatok szerint a központi adatbázis annak kapcsán merült fel kormányzati körökben, hogy egy korábbi törvény szerint 2018-ig Magyarországon minden hivatalnak át kell állnia elektronikus ügyintézésre: a papíralapú működést és a sorban állást lehet szépen elfelejteni. Elméletileg hamarosan mindent megoldhatunk az internet segítségével is!

Csakhogy nem egyszerű digitalizációról van itt szó. A kormányzati anyag szerint ugyanis szükséges, hogy

“létrejöjjön egy központi, gigantikus adatbank, ahol egy helyen, összegyűjtve és archiválva meglesz az összes elektronikus adat.”

És ami a legkülönösebb: a Belügyminisztérium máris 10 milliárd forintot különített el arra, hogy katasztrófa-biztos géptermeket alakítson ennek az adatbanknak, ami akár egy háború borzalmait és képes lehet túlélni. A hivatalos indoklás szerint persze minderre azért van szükség, hogy az állam számára létfontosságú adatok soha ne veszhessenek el. De sajnos a kisördög nem nyugszik és azonnal felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon tényleg csak ennyiről van-e szó. Vagy esetleg elképzelhető, hogy a kormányzat tud már valamit, amit mi még nem? Reális fenyegetésként értékelnek egy esetleges fegyveres konfliktust? Látva a világpolitika mai helyzetét (Szíria, Észak-Korea, stb.) még akár ez sem kizárható.

Vagy pont ellenkezőleg: mindez nem szól másról, mint arról, hogy a kormány kémkedni akar utánunk? Ezért kellenének az adatok egy helyre? Csak nem egy orwelli rendőrállamot akar kiépíteni Orbán Viktor a fejünk felett?

Gigantikus adatok

Ráadásul fontos információnak tűnik az is, hogy az adatgyűjtés erőltetett tempóban zajlik majd. A HVG szerint ugyanis

“az összes említett hivatalt, bíróságot, önkormányzatot –  szankciók kilátásba helyezése mellett – kötelezni kell az archiválásra, illetve az adatállományok beküldésére.”

Az egész projekt láthatóan egy gigaberuházás: több minisztérium is őrködik a végrehajtása felett. Pintér Sándor a belügytől és Trócsányi Lászó az igazságügytől lesz az adatbank felelőse. Azok a szakértők, akik eddig véleményt alkottak az ötletről, “gigantikus” nagyságrendűnek titulálták és – névtelenül ugyan, de – aggodalmaikat fejezték ki az “adatok kezelésével kapcsolatban”.

Ami pedig a legdurvábbnak tűnik, hogy közbeszerzésről és átláthatóságról szó sincs. A kormány folyamatos titkolózások közepette tervezi megépíteni az adatbankot, vélhetően valamelyik csókosukat juttatva előnyös pozícióba.

Tegyük fel tehát a kérdést: mit nyernénk egy ilyen adatbankkal és mit veszítenénk? Még ha van is abban ráció, hogy biztonságos létesítményekben kell az állami adatokat tárolni, a kockázat, amit a szabadságunk csorbítása hord magában, kétségkívül óriási.

 

loading...