Titkos kormányzati előterjesztés szivárgott ki: Orbánék gigantikus lépésre készülnek

kép forrása: nol.hu

A háború ellen is védő adatbank

Nagyon aggasztó hírekről számolt be ma reggel a hvg.hu. A kezükbe került ugyanis egy titkos kormányzati előterjesztés, amely szerint az összes magyar állampolgár és cég adatait archiválná a kormány egy központi Kormányzati Adattrezorban. A híreket az egyik minisztérium már meg is erősítette!

A HVG jóvoltából nyilvánosságra került adatok szerint a központi adatbázis annak kapcsán merült fel kormányzati körökben, hogy egy korábbi törvény szerint 2018-ig Magyarországon minden hivatalnak át kell állnia elektronikus ügyintézésre: a papíralapú működést és a sorban állást lehet szépen elfelejteni. Elméletileg hamarosan mindent megoldhatunk az internet segítségével is!

Csakhogy nem egyszerű digitalizációról van itt szó. A kormányzati anyag szerint ugyanis szükséges, hogy

“létrejöjjön egy központi, gigantikus adatbank, ahol egy helyen, összegyűjtve és archiválva meglesz az összes elektronikus adat.”

És ami a legkülönösebb: a Belügyminisztérium máris 10 milliárd forintot különített el arra, hogy katasztrófa-biztos géptermeket alakítson ennek az adatbanknak, ami akár egy háború borzalmait és képes lehet túlélni. A hivatalos indoklás szerint persze minderre azért van szükség, hogy az állam számára létfontosságú adatok soha ne veszhessenek el. De sajnos a kisördög nem nyugszik és azonnal felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon tényleg csak ennyiről van-e szó. Vagy esetleg elképzelhető, hogy a kormányzat tud már valamit, amit mi még nem? Reális fenyegetésként értékelnek egy esetleges fegyveres konfliktust? Látva a világpolitika mai helyzetét (Szíria, Észak-Korea, stb.) még akár ez sem kizárható.

Vagy pont ellenkezőleg: mindez nem szól másról, mint arról, hogy a kormány kémkedni akar utánunk? Ezért kellenének az adatok egy helyre? Csak nem egy orwelli rendőrállamot akar kiépíteni Orbán Viktor a fejünk felett?

Gigantikus adatok

Ráadásul fontos információnak tűnik az is, hogy az adatgyűjtés erőltetett tempóban zajlik majd. A HVG szerint ugyanis

“az összes említett hivatalt, bíróságot, önkormányzatot –  szankciók kilátásba helyezése mellett – kötelezni kell az archiválásra, illetve az adatállományok beküldésére.”

Az egész projekt láthatóan egy gigaberuházás: több minisztérium is őrködik a végrehajtása felett. Pintér Sándor a belügytől és Trócsányi Lászó az igazságügytől lesz az adatbank felelőse. Azok a szakértők, akik eddig véleményt alkottak az ötletről, “gigantikus” nagyságrendűnek titulálták és – névtelenül ugyan, de – aggodalmaikat fejezték ki az “adatok kezelésével kapcsolatban”.

Ami pedig a legdurvábbnak tűnik, hogy közbeszerzésről és átláthatóságról szó sincs. A kormány folyamatos titkolózások közepette tervezi megépíteni az adatbankot, vélhetően valamelyik csókosukat juttatva előnyös pozícióba.

Tegyük fel tehát a kérdést: mit nyernénk egy ilyen adatbankkal és mit veszítenénk? Még ha van is abban ráció, hogy biztonságos létesítményekben kell az állami adatokat tárolni, a kockázat, amit a szabadságunk csorbítása hord magában, kétségkívül óriási.

 

45 Comments

 1. Gigagntikus adatbank! Menekuljon mindenki, mert a Gigantikus Adatbank mindenkit magaala temet es veget er a foldi elet! Adatbank es raadasul Gigantikus, megirta a hvdzs!

 2. baszkikám, téged ki az isten rongybatekert fasza akadályoz, hogy az _ÖSSZES_ adatodat selyempapírba csomagolva (kékszegélyű kistányéron) átnyújtsd sintérpándor elvtársúr csibéinek?
  Én viszont nem akarom, hogy Suháng Spartakusz törzszászlós tetszése szerint lapozgasson az ambuláns lapjaim között, mert _MI A KURVAANNYA KÖZE VAN HOZZÁ, HOGY VOLT-E TRIPPEREM VAGY SE?_
  (felfogtad, barnanyelv?)

 3. Lónak a vasporos fasza vénhülye! A _TE_ adataid is ott lesznek és amikor segélyért kuncsorogsz, előkapják az adataidból, hogy kétszer kérted felvételed a Marxizmus-Debilizmus Középiskolába, ergo _COKI!_

 4. Faszszopokam, ha mar ilyen alacsony szinten szeretnel tarsalogni, elarulom neked, hogy Magyarorszagnal ezerszer fejlettebb eszak-amerikai orszagban elve latom, ahogyan az adataimat mindenhonnan, mindenki aki jogosult eleri es felhasznalja.

  Adobevallast nem kell csinalnom, mert a munkaltatom, a bankom minden penzugyi a adatomat megadja nekik real time.

  Az orvosom nyugodtan szorfol a korabbi vizsgalataim, gyogyszereim kozott, a patikam olnine keri be az orvostol a receptemet, a rendor mikor megallit latja, hogy fizettem -e ador es van -e tartozasom.

  Ne vizualj nemzethalalt ott, ahol nincs es nyugodj bele ha latja mas is, aki arra jogosult, hogy trippered van. Csak az asszonyod ne tudja meg!

  Szivesen!

 5. Ennyire rossz a közegészségügy helyzete, Mária néni?
  Tudom én, hogy nincsenek már Lipótkórházak, de azért valamelyik Soros alapítványnak csak van valami támogatott elmebeteg-szanatóriuma, ahol nincs internet, hogy a kurva anyád húzott volna gumit az apád faszára, te büdös köcsög!

 6. Csakhogy van egy nem utolsó különbség : a tízezerszer fejlettebb USA-ban VALÓDI DEMOKRÁCIA van, nem uram-bátyám feudalizmus és újnácizmus ! Trump elnök minden igyekezete ellenére.

 7. Azért szívesebben élnék most abban a megszűnt NDK-ban, mint ebben az újkommunista, újfasiszta narancsos diktatúrában !

 8. Lenne Orbán a miniszterelnököd, sírva tépdesnéd a hír hallatán a ruhádat.
  Kis hazánkban létezik egy Kubatov lista, ami nálatok nincs és bizony fel is használják. Halvány fogalmad sincs róla, mire használhatják fel az adatainkat, mert ezek a szemetek amit megtehetnek, az meg is teszik.

 9. Ennyit a jólneveltségedről. Trol vagy te és semmi közöd a becsülethez, meg az őszüléshez sem. A szádban viszont virít a negró is.

 10. Persze, hogy nem, te kiérdemesült kéjhölgy!
  Én nem szorulok segélyre, nekem multi biztosítónál van szép magánnyugdíjam, az állami ócska viccet egy az egyben utalom tovább Iványi Gábor Oltalom Karitatív Egyesületének!

 11. Pedig micsoda istenáldása volt Honecker legkelendőbb exportcikke, az “NDK-s gimnazista lány”!

 12. Kit akarsz átverni, te szerencsétlen? Az alkalmi udvarsöprögető vagy a hajléktalan kéregető még usákiában se fizet adót, viszont fuss csak bele egy ellenőrzésbe és úgy vágnak ki az országból mint a fostosmacskát, ha látják, hogy a turistavízumod már féléve lejárt!

 13. Miután nem Magyarországon élsz, ne szólj bele. Miért menekültél el az országból, mert a zsidókat üldözték? A múltban azokról is volt kimutatás. Térj észhez, és kulturáltan válaszolj! kösz.

 14. A kamionosok fillérkéiből, te oral hysterika? Mert amennyit adózol (alte dumme hure) abból a templom KDNP-s egere is éhendöglik! És áruld már el, mi is a (_HIVATALOS_) foglalkozásod, vén szatyor? Mert 70 fölött közmunkára se vagy jogosult, és a 3 általánossal (1x első, 2x második) maximum alsegédtakarítónőnek alkalmazhattak, amíg fölfelé nem mostad a lépcsőt!

 15. Nem, te büszke szittyamagor párthus herceg, írd meg, hova küldjem neked a meleg ruhákat, zoknit, alsóneműt, cipőket – hogy ne fagyj éhen!

 16. Na tessék vén hülye, már meg se ismered Gyula nővért, aki a muszájblézert szokta rád adni mikor besokallsz a Struba őrmestertől lopott kannástól?

Leave a Reply

Your email address will not be published.