Megszűnik az adóbevallás: kitálalt a NAV-vezér

forrás: kormany.hu

Egy korszak vége

Tállai Andrást idézi a napi.hu, aki a NAV-elnökeként megdöbbentő bejelentést tett. A Nemzeti Adó- és Vámhatóság képes jövőre továbbfejleszteni a rendszerét, így nagyon valószínű, hogy jövőre immáron az őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek sem kell személyesen a papírokkal bíbelődniük, mert a hivatal elkészíti helyettük a bevallást. Ezzel pedig

“véget ér az adóbevallás kora Magyarországon”

jelentette ki Tállai.

Mint ismert, magánszemélyként már tavaly is lehetőségünk volt arra, hogy az adóbevallásunkat a lehető legegyszerűbb módon végezzük el. Nem kellett többé asztal fölé görnyedve, számlákat ellenőrizve kismillió papíron átrágnunk magunkat, hiszen elég volt besétálnunk a legközelebbi NAV irodába, majd igazolnunk magunkat. Ezután a kedves ügyintéző egyszerűen elénk tette a személyre szabott bevallásunkat, amit már csak át kellett futnunk, aláírnunk és voilá! már készen is vagyunk.

Ezt a rendszert készül most a NAV még többekre kiterjeszteni. Ha hihetünk a számoknak, az adóhivatal körülbelül 350 ezer embert tudna ezzel a módszerrel tehermentesíteni a bevallás nyűgjétől. Tállai szerint az erről szóló törvényjavaslaton már dolgozik az országgyűlés.

További fejlesztés lesz az, hogy mostantól a munkáltatóknak sem kell az alkalmazottaik szja-bevallásával foglalkozniuk. Korábban ugyanis még megtehették, hogy maguknak készítik el az említett bevallásokat, de mostantól erre sem lesz az égvilágon semmi szükség.

Viszonylag kevés olyan intézkedésről tudunk beszámolni az elmúlt 7 éves Fidesz-érából, aminek volt legalább valami minimális értelme. Ennek úgy tűnik, mintha lenne…

loading...