A miniszterelnök-jelölt kimondta: 106 igaz embert keres, akik leváltják Orbán Viktort

Forrás: Együtt Facebook-live

A változás szövetsége

Karácsony Gergely, aki több kutatás szerint is az ország legnépszerűbb politikusa, másfelől a Párbeszéd nevű párt miniszterelnök-jelöltje, ma az Együtt választmányának ülésén mondott beszédet. A szavait érdemes lehet megjegyeznünk.

Először is kiemelte, hogy pártja, a Párbeszéd néhány héttel ezelőtti taggyűlésén 95%-os többséggel támogatta az Együttel közös választási szövetség megkötését. Mint mondta: “azért hiszünk ebben az együttműködésben, az Együtt és a Párbeszéd együttműködésében, mert ez az a két párt, aki valóban felelős választ tudni adni a magyar ellenzéket feszítő két legfontosabb kérdésre.

Karácsony véleménye szerint a két legfontosabb kérdés közül az első, hogyan lehet Magyarországon társadalmi többséget találni annak, amiben hiszünk, tehát “hogyan lehet nem csak az Orbán kormány kritikáját megfogalmazni, hanem hogyan lehet olyan ajánlatot tenni a magyar választóknak, ami

nem az Orbán-kormány előtti múlt, hanem az Orbán-kormány utáni jövő felépítéséről szól.”

Ezután a miniszterelnök-jelölt éles kritikával csapott oda a ma még együttműködésre képtelen LMP és Momentum felé. Szerinte ugyanis “vannak pártok, akik meg akarják újítani a politikát, viszont ebben az új politikában szerintük nincs szükség senki másra rajtuk kívül. Azt hiszik, náluk van a Bölcsek Köve és olyan erkölcsi magaslaton állnak, amire mi csak felnézhetünk.”

Keményen ostorozta őket továbbá azért is, mert miközben ezek a pártok megújulást hirdetnek, valójában azt a kirekesztő és együttműködésre képtelen kultúrát is magukkal akarják vinni a jövőbe, ami Magyarország vesztét okozta korábban.

“A magyar választók gyökeres változást szeretnének ebben a hazában.”

tette fel az i-re a pontot, majd folytatta: “számukra az összefogás szükséges, de nem elégséges feltétele a kormányváltásnak. Mi az Együttel közösen hiszünk abban, hogy a mind a két kérdésre választ kell adni.” Így utalva arra, hogy az ellenzék pártjai csak akkor takaríthatják el az Orbán-kormányt a hatalomból, ha egyszerre képesek együttműködni és mégis megőrizni a saját karakterüket.

Dolgozni kell

Az Együtt-Párbeszéd Szövetség programjával kapcsolatban Karácsony határozottan kijelentette: “nincs liberális demokrácia összetartó társadalom nélkül.” És ekkor mondta el a talán legfontosabb mondatot mind közül:

“A jövő Magyarországában az Emberbe kell beruházni

hogy felkészüljünk a negyedik ipari forradalomra (robotizációs és digitalizációs folyamat, ahol a kétkezi munkát egyre inkább felváltja a kreatív és szolgáltató szektor – a szerk.), ahol a tudás lesz a legfontosabb tőke.” Majd találóan még hozzátette:

“Adott esetben liberálisabbnak, adott esetben baloldalibbnak kell lennünk a többieknél.”

Karácsony szerint túl sokáig vártak azokra a pártokra, amelyek sok szempontból hasonlóképpen gondolkoznak, mint ők, de mégis kéretik magukat (LMP, Momentum). Barátságosan hozzátette ugyan, hogy “most is nyitva az ajtó, hogyha akarnak, bejöhessenek”, de határozottan elzárkózott a további késlekedéstől. Munkára és kampányra buzdítva kijelentette: “El kell indulnunk, dolgoznunk kell, szövetségeket kell kötnünk, koalíciókat kell alkotnunk, meg kell találnunk azt a 106 igaz embert, aki elhozza a kormányváltást az egyéni választókerületekben.”

A választókat arra kérte, hogy osszák meg a szavazataikat: az egyik szavazattal a győzelemre esélyes közös jelöltet támogassák, a másikkal pedig szavazzanak a jövőre: szavazzanak arra listára és miniszterelnökre, akit a leginkább kedvelnek.

Nagy ovációt kiváltó zárszóként pedig hozzátette:

“szolgálni szeretném a magyar Köztársaság ügyét.”

loading...