Kiderült Orbán mesterterve: ha megvalósul, Isten irgalmazzon nekünk!

Forrás: mti

Közeleg a sötétség

Azt már régóta megszokhattuk Orbán Viktortól, hogy imádja a fellengzős fordulatok és a giccsesen túlhajszolt “történelmieskedést”. A magyar miniszterelnök idén október 23-án is hű maradt magához: beszéde nem szűkölködött nagyzoló szóvirágokban. Persze a lényeg mindig a szavak mögött van. És az a világ, amit tegnap Orbán a beszédében felvázolt, valami rettenetesen félelmetes. Ha ez megvalósul, az minden jóérzésű ember számára egy rémálom lesz.

Nyugodtan hívhatjuk “mestertervnek” Orbán kifacsart, vallási fanatikusokra emlékeztető világképét. Néhány évente előbukkan ugyanis a Fidesz vezérürüje egy újabb felületesen átgondolt lázálommal, amit nem csak fennhangon hirdet, hanem bizony megpróbálja ráerőltetni az egész országra. Kényszeríti az állami hivatalokat, amelyeknek minket kellene szolgálni és elkölti az közpénzt, amelyből nekünk kellene fejlesztéseket végigvinnie, csakhogy addig manipulálja a közmédia segítségével agymosott választóit, míg azok a tenyeréből nem esznek. Orbán gyakorlatilag a középkori babonák szintjére züllesztette a magyar politikát.

Tegnap ismét apokaliptikus hangon, őrülettől csillogó szemmel károgott

arról, hogy “minket nem értenek Brüsszelben” és hogy “most dől el, sikerül-e visszaszereznünk a régi, multikulturalizmus előtti nagyszerű Európánkat”?

Vegyük észre a teljes képtelenséget ezek mögött a szavak mögött. Európa sokszínű. Még ha igaz is volna, hogy az Európai Uniót erős nemzetállamoknak kell alkotnia, az még akkor is a multikulturalizmus védelmét jelentené: hát mi a multikulti, ha nem 27 állam erős szövetsége? Tovább húzzuk alá, hogy a magyar miniszterelnök bizony már nem ellenzékről, politikai ellenfelekről, sőt, már csak nem is nemzetárulókról beszél. Eljutottunk odáig, hogy

Orbán Viktor a “sötétség erőinek” billogozza mindazokat, akik nem állnak mellette.

Ez pedig már bőven az őrület vagy a színtiszta gonoszság jele.

Csak a hatalom maradt neki

Persze nem újdonság, hogy egy politikai hordószónok “globális összeesküvőkről”, “árnyékban sündörgő szabotőrökről” és az “ellenség beszivárgó ügynökeiről” beszéljen. A diktátorok kézikönyvében ugyanis a legelső fejezetben lehet leírva, hogy a legjobb eszköz a hatalom megtartására, ha nem létező ellenségeket kreálsz. Ezzel eltúlzod a veszélyt, ráadásul olyan problémát tálalsz az embereknek, amit nem lehet megoldani, mert nem is létezik. A félelem viszont kiváló eszköz arra, hogy hasson az emberek legősibb mintázataira: a legtöbben ilyenkor ész nélkül rohannak egy erősnek tűnő (és ez fontos: nem erős, csak annak tűnő!) vezérhez, hogy menekítse ki őket a bajból.

A “vezér” pedig a markába nevet, mert tudja, hogy a hatalom az övé.

Ilyen időkben, aki csak akár megkérdezni meri, hogy “biztosan léteznek-e mumusok, sárkányok és vérivó szipolyok, akikről te mesélsz nekünk?”, az rögtön áruló. A gonoszság fia, a sátán szolgája. És mint ilyen, már nem is ember.

És ezért rettenetes, ahová a magyar miniszterelnök kormányozta az országot. Ma már nem valódi kérdésekről vitatkozunk egymással kemény hangon. Nem nehézségeken akarunk közös erővel úrrá lenni. Nem az országot akarjuk felkészíteni a következő évtizedek várható kihívásaira. Nem. Ma az ország nagyobbik részének tűrnie kell, hogy a saját vezetői inzultálják, gonosznak bélyegezzék és ellene uszítsanak egy hangos kisebbséget. A kérdés csak az, meddig még?

Vajon a fideszes híveknek szabad lesz oda-odacsapni az ellenzéknek a választás előtt? A gyűlölet-média (Origo és társai) felhatalmazva érzi majd magát arra, hogy szó szerint bármit leírjon azokról, akiket a hatalom szempontjából veszélyesnek érez? Ne feledjük, ha ők azt hiszik, magával az ördöggel harcolnak, minden eszközt be fognak vetni, hiszen a gonosszal szemben minden megengedett, nem?

Épp ezért nagyon fontos most legalább nekünk észnél maradnunk. Az őrület könnyen terjed. Pillanatok alatt ketté lehet szakítani egy országot “mi”-re és “ti”-re. És pillanatok alatt el lehet odáig jutni, hogy az első incidens kirobbanjon. “Én csak visszaütöttem” – hangzik majd a válasz. És ezt nem akarhatjuk.

Jegyezzük meg: mi nem vagyunk csőcselék. Minket nem lehet mesebeszéddel és babonákkal csőbe húzni. Mi kitartunk az emberségünk mellett akkor is, ha néhányan már elveszítik az. Csak így lesz erőnk változtatni. És erre az erőre, most mindennél jobban szüksége van ennek az országnak!

loading...