Botrányos vagy neki van igaza? Egy fiatal rendező sajátosan értelmezi a színházi zaklatást: bemutatjuk a véleményét

Kalányos Tamás 34 éves rendező, szociálpedagógus. Olyan színházi előadások kötődnek a nevéhez, mint A Pál utcai fiúk, a Lúdas Matyi vagy éppen az István a király. Nemrégiben részletes életportrét hoztak le róla a szeretlekmagyarorszag.hu oldalon. A cikkből kiderül többek között, hogy autista, hiperaktív gyermekekkel foglalkozik egy alapítványi iskolában a színházi munka mellett.

Ez a közösségi médiában világszerte terjedő címke (vagy #hashtag) a nők elleni zaklatásra és erőszakra kívánja felhívni a figyelmet, a napokban Amerikában kirobbant zaklatási és nemi erőszak botrány apropóján. Az amerikai események (Weinstein-ügy) után Magyarországon is fény derült több, elsősorban a színházi és színészvilágban elkövetett zaklatásra, de ezek utóélete és megítélése más itthon, mint nyugaton. Ennek apropóján írta le véleményét a jelenségről Kalányos Tamás. Bejegyzését változtatás nélkül közöljük.

“Azért ez önmagában is mém-gyanús, hogy a pesti kőszínházak sorra írják közleményeiket, miszerint elítélnek és elhatárolódnak mindenféle “szereposztó díványról” szóló feltételezésektől. Lássuk be, ehhez nem kell színház, hogy az embert esetlegesen abúzusok érjék. A munkahelyi zaklatásról a btk. természetesen rendelkezik, de ha azt veszem, hogy egy munkahelyi, rosszul irányzott vicc is annak minősül, akkor eléggé bajban vannak a kultúra követei.

Fogdosás? Hm! Nos a kontaktnak eme fajtája is eléggé gyakori jelenség a teátrumokban. Bár ez rendező függő 🙂 “Ne menj már rá….”
Továbbmenve az ágyjelentekig stb. egy másik végletnek a megvalósulását láthatjuk, ahol aztán tényleg összeérnek a dolgok. Jó tudom, -városi legendák szólnak róla- hogy az SZFE-n ha valakinek akárcsak enyhe merevedése is támad, az efféle szituációkban azt elbocsátják. Igaz-e vagy se nem tudom. 

Vagy gondolhatok a korábbi dunaújvárosi fojtogatós rendezőre, akinek túl jól sikerült a kapcsolatteremtés és átlényegülés…volt színész aki belehalt.

Ha már dívány… mindig is akartam látni, hogy milyen egy ilyen dívány. Az én emlékeim szerint a mi próbatermünk szereposztója nem volt alkalmas arra, hogy tesz-vesz süveg módjára Hamleteket és Oféliákat kiáltson…!

A kiálló sezlonyrugók nem a gyakori Üdvöskék nyalantásától-falantásától adták meg magukat. Inkább köszönhető az évtizedes pénztelenségnek, amiket oly sokan ismerünk, ha bevalljuk, ha nem…!

Azt gondolom, nem kell úgy tennünk, pláne egy színházban,  – ahol emberek testével-lelkével játszanak mások által vezényelve- mintha soha nem történne társulatokon belüli közeledések, intrikák, ármányok, megcsalások és csalatások.

Többnyire 0-24 ben együtt vannak, sok színésznek az első családja. Ne legyünk álszentek. Mindig a másiknak való tetszés és megfelelés dominál egy közösségben.

A színészeknél pláne. Legjobbnak lenni, hiúságokat kielégíteni, ha kell taposni, szeretni, gyűlölni. Mindezt az álszerénységbe csomagolva…!
Nincs bajom ezzel, félreértés ne essék. Részben hazabeszélek. Inkább, csak fel kellene vállalni és meg kellene tudni védeni az érzelmeinket egy-egy támadással szemben.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a dagadt, őszes, kopaszodó, löttyedt tökű, vén kecskék büntetlenül nyalhatnak mindenféle friss sót…!

Akár idős, akár fiatal, önmagunkat legyőzni a legnehezebb…
Már ha le kell…!”

A cikk fotóját Vörös-Csuta Andrea készítette.

9 Comments

  1. Arról miért nem írnak itt az uszító portálon, hogy az MSZP kirúgta a saját szóvivőjét, hogy Gyurcsány lehessen a miniszterelnök-jelölt?

    Az MSZP pártelnöke, Molnár Gyula kedden a Facebook-oldalán közölte: azonnali hatállyal felmenti a munkavégzés alól Nyakó Istvánt, a párt sajtófőnökét.

    Molnár Gyula pártelnök szerint Nyakó “átgondolatlanul és rossz stílusban” adott ki egy közleményt “egy helyi vita” kapcsán.

    A Nyakó kirúgásához vezető – és a józan ésszel nehezen felfogható – balliberális politikai dráma azzal kezdődött, hogy az MSZP szekszárdi szervezete több, azóta eltávolított Facebook-bejegyzésben is azt állította, Gréczy Zsolt október 13-án, pénteken a szekszárdi Heimann pincészetben tárgyalt két helyi fideszes politikussal, Horváth Kálmán kormánymegbízottal és Horváth István parlamenti képviselővel, korábbi polgármesterrel.

  2. Ha nem értetted, mit írtam, akkor most úgy, hogy neked is világos legyen: Az anyád picsája, te hülye troll!

Leave a Reply

Your email address will not be published.