Váratlan adatok: összeomlóban a Fidesz, tör fel az ellenzék

Fotó: nol.hu / M. Schmidt János

Egy  évtizedes csúcsról a mélybe

Drámai hirtelenséggel mélyrepülésbe kezdett a Fidesz! Mint tudjuk, a magyar politikát több mint egy évtizede a “Fiatal Demokraták” (emlékszünk  még? régen így nevezték magukat!) uralják. Orbán Viktor személyi kultuszra épülő pártja 2006-os eredményei óta stabilan vezeti a közvélemény-kutatásokat és a választásokon is kíméletlenül megszerzi a többséget. Sajnos. Ám szeptemberben történt valami. És megfordulni látszik a szél.

Akik Gyurcsány Ferenc 2006-ban elért  fényes győzelmére még jól emlékeznek, azoknak könnyen ismerősen csenghet a jól ismert mondat a mostani miniszterelnök szájából, miszerint “a Fidesz nyerte meg a választást, csak a  balliberális oldal alakíthat kormányt”.  Ez annyiban valóban igaz, hogy a legnagyobb párt évek óta mindig is a Fidesz volt. Ám  az Iránytű intézet legfrissebb kutatása, melyről a mno.hu számol be, valami egészen döbbenetes állapotról ad hírt: dacára a sorozatos gyűlöletkampánynak,

a kormánypártok féléves mélyponton vannak.

Augusztusban ugyanis még 51%-os többséget tudhattak maguk mögött,  ám szeptemberre a táboruk már villámcsapásszerű  hirtelenséggel 43%-ra olvadt. Még mindig magas, ez  kétségtelen, de ha ilyen ütemben folytatódna az összeomlászuhanás, alig néhány hónap alatt beleállnának a földbe. Az ellenzék ezzel szemben mintha kezdené magát összekapni: erősödött az MSZP, a DK, az LMP, megőrizte pozícióját az Együtt, a Párbeszéd, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt. Ha valamennyiük számait összeadjuk, akkor kijön, hogy bizony a Jobbik nélküli ellenzék nem is olyan gyenge, mint sokan gondolják.

36%-nyi erősödő ellenzék áll szemben a 43%-os kormánnyal!

Ez pedig tulajdonképpen az a különbség, amit a kampányhajrában könnyen le lehetne dolgozni.

A makacsokat megbüntetik

Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett a tény mellett, hogy az ellenzék csak akkor áll ilyen fényesen, ha abba valamennyi demokratikus erőt beleszámítjuk. Akit netalán a saját önnön büszkesége, pártjának érdekei vagy esetleg kettővel több országgyűlési bársonyszék érdekel és emiatt képes elgáncsolni az egyébként jószándékú ellenzéki együttműködés híveit (például nem koordinál és ráindít az esélyesebb ellenzéki képviselőjelöltekre), az bizony

történelmi bűnt követ el és méltán számíthat a választók büntetésére.

Ha például a Momentum és az LMP tovább makacskodik, könnyen elképzelhető, hogy a végén mind a ketten kiesnek a Parlamentből. Pont azért, mert külön-külön csak elszívják a szavazatokat. Ráadásul mindezt úgy, hogy érdemi eredményt a várva-várt kormányváltás elmaradása esetén biztosan nem fognak tudni felmutatni.

De tényleg, mit kezd majd Fekete-Győr András a fancsali képű öt kis momentumosával a harmadik Orbáni  kétharmaddal szemben? Hát tényleg úgy akarnak ezek a “világmegváltó” politikusocskák bekerülni a történelemkönyvekbe, mint azok, akik hajthatatlan makacsságuk és saját kicsinyes érdekeik miatt képesek voltak eljátszani Orbán elzavarásának történelmi lehetőségét?

Mi, akik tudjuk, hogy Magyarország első számú és kiemelt érdeke Orbán mielőbbi eltakarítása, pontosan fogjuk tudni, kik dolgoznak értünk és kik lesznek, akik csak a saját zsebüket figyelik!

De elég a búsongásból! Az ellenzék hosszú idő után kapott egy esélyt a Sorstól! Eljött végre az idő tenni valamit. Csak el ne szúrják nekünk!

 

loading...